2010. október 17.

Joghurtkrémes körtetorta

Eredetileg egy cukorbetegek számára is alkalmas tortát szerettem volna csinálni, igaz, a végén csak a krém lett ilyen. A tésztában sincs sok cukor, nem is vastag, úgyhogy talán még az is elmegy, de a karamellizált cukorban főzött körtére nincs mentségem...:) A tészta teljesen magába szívta a körtének szánt karamellt, de ennek ellenére az íze megmaradt. Éretlen körtéből is lehet csinálni, mert a főzés alatt megpuhul.

A körte
Hozzávalók:
  • 2 egész körte
  • 4 evőkanál cukor
  • egy deci félédes fehér bor (én muskotályos tokajit használtam)
  • őrölt szegfűszeg és fahéj
A körtéket megmossuk, kiszedjük a magházát és vékony szeletekre vágjuk. A serpenyőben a borból és a cukorból egy karamelles szirupot főzünk, és ebbe rakjuk bele a körtéket. Egy kis szegfűszeget és fahéjat szórunk rá, és pároljuk, de ne legyen egészen puha, ne főjön szét.

A tészta
Hozzávalók:
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 dkg vaj
  • tej
  • 4 dkg cukor és egy csomag vaníliás cukor
  • egy evőkanál kakaó
  • fél csomag sütőpor
A tejet a tojással,a puha vajjal és a cukorral elkeverjük. A lisztet összekeverjük a kakaóval és a sütőporral. A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásoshoz, és elkeverjük simára. Egy önthető állagú tésztának kell lennie, mint amikor muffint sütünk. Tejjel lehet az arányokon javítani.
A körtét a sütőpapíros forma alján egyenletesen elterítjük és rásimítjuk a tésztát. 175 fokon sütjük kb. 20 percig, hagyjuk hűlni, majd levesszük róla a tortaformát és megfordítjuk az egészet. Utána visszarakjuk a formába. 

A krém
Hozzávalók:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 db fél literes natúr joghurt
  • fél citrom leve
  • egy egész citrom reszelt héja
  • édesítő
  • zselatin

A krémhez a tehéntúrót a joghurttal simára keverjük és hozzáadjuk a citrom héját és a levét. Édesítővel a megfelelő mértékben megédesítjük, akkor jó, ha egyszerre savanykás és édes is. A zselatint vízben feloldjuk és felforraljuk. A mennyiség attól függ, ki mennyire keményre szeretné csinálni a krémet. A zacskón egyébként rajta vannak az instrukciók. Bekeverjük a krémet a zselatinnal, és egy picit hagyjuk kötni. Ezután a tortaformába öntjük, rá a körtés alapra. 
Hűtőben másnapig hagyjuk kötni a krémet. 

A díszítés opcionális, íme az én verizóm: 

2010. október 13.

Csirkés avokádó saláta

Csirkés avokádó saláta // Avocado salad with chicken fillet


Kellett egy gyors avokádós recept, miután kb. négy napja érlelem a boltból igencsak éretlenül elhozott avokádókat a napon :) Igaz, hogy a guacamole az abszolút kedvenc avokádó téren, de szerettem volna egy olyat is csinálni belőlük, amit tortilla vagy pirítós nélkül is meg lehet enni. Így jött a saláta, és mivel kifejezetten kívántam a húst, lett benne csirke is. Azt kell mondjam kifejezetten laktató, akár magában is simán elmegy egy ebédnek. Íme hát a recept :)

Hozzávalók / Ingredients

2 avokádó / 2 avocados
1 csomag mini mozzarella / one packet of mini mozzarella balls
1 gerezd fokhagyma / 1 clove of garlic
citromlé / lemon juice
kakukkfű / thyme
só, bors / salt, pepper

Elkészítése / Preparation

Először is a csirkemellet kisebb csíkokra vágjuk és sóval, borssal elkezdjük pirítani. Közben az egy gerezd fokhagymát felaprítjuk, és amikor a csirke már majdnem kész van hozzáadjuk és együtt készre sütjük őket. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Közben az avokádót nagyobb darabokra felvágjuk, a lecsöpögtetett mozzarella golyókat is félbe szedjük (így jobban magába szívja az ízeket, és a citrom levét). Egy tálba rakjuk őket, ráfacsarjuk a citrom levét ízlés szerint, és megsózzuk. A kakukkfű levelet is rácsipkedjük, és a végén jöhet hozzá a csirkemell, a kevés olajjal együtt amin sütöttük. Az egészet óvatosan összekeverjük, nehogy az avokádó összetörjön. Lehet, hogy érdemes hagyni egy kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek, de egyből elfogyasztva is nagyon finom!

Slice the chicken breast fillets, add some salt and pepper and start frying it. Chop the clove of garlic and add it when the chicken is almost done, fry them together until done. Meanwhile dice the avocados, add the mozzarella balls, the lemon juice, the thyme and some salt and pepper. At last add the chicken and mix the whole salad carefully. You might want to let it rest for a couple of hours but its absolutely delicious right away too :)

2010. szeptember 29.

Őszi mézes - gyömbéres keksz

Az egyik legfinomabban illatozó süti, miközben sül. Akár még a mézeskalácsot is helyettesítheti karácsonykor, annyira finom. 


Hozzávalók
  • 20 dkg liszt 
  • 10 dkg cukor 
  • 10 dkg vaj
  • 2 kávéskanál sütőpor 
  • 3 evőkanál méz
  • egy kis darab gyömbér 
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • egy negyed citrom héja és leve
A lisztet a cukorral, a sütőporral és a fűszerekkel összekeverjük. Belereszeljük a gyömbért, a citrom héját és a levét. A vajat kis darabokban hozzádobjuk a liszthez, és összemorzsoljuk a lisztet a vajjal. Amikor ez kész, hozzáadjuk a mézet, és utána összegyúrjuk a tésztát. Elég puha lesz, kézzel formálható. Kis gömböket csinálunk belőle, amiket ellapítunk a sütőpapíros tepsin. 190 fokon kb. 15 perc alatt megsülnek. Érdemes a konyhában lenni, amíg sül, eszméletlen illata van.

Kakukkfüves párolt sütőtök


A mennyiségek aszerint variálhatóak, hogy mekkora adagot akarunk csinálni, illetve hogy melyikből szeretnénk többet bele rakni :) A sütőtök kicserélhető rendes, vagy édesburgonyára, azzal is nagyon finom.

Hozzávalók
  • sütőtök / pumpkin
  • hagyma / onions
  • kolbász / sausage
  • paradicsom / tomatoes
  • fokhagyma / garlic
  • kakukkfű / thyme
  • só, bors / salt, pepper
Az összekockázott sütőtököt, a felkarikázott kolbászt, a felcikkezett hagymát és a darabokra vágott paradicsomot a fokhagymával együtt egy alufólia batyuba tesszük. Az egészet megsózzuk és megborsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és egy pici olívaolajat, és az egészet jól összeforgatjuk. Bezártjuk a batyut, és 200 fokon fél óra alatt puhára pároljuk az egészet.

2010. augusztus 19.

Diós muffin

Dióimádó nagymamáknak ajánlom 77. születésnapra :)

Hozzávalók 6 db muffinhoz:
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • egy pici olaj
  • kevés tej
  • fél csomag sütőpor
Hozzávalók a citromos krémhez:
  • 1 doboz natúr Philadelphia krémsajt
  • 1 lime leve
  • porcukor
  • 1 doboz habtejszín
A muffinhoz a tojást a tejjel, az olajjal és a cukorral elkeverem. A liszthez hozzáadom a sütőport, és a darált diót. Egyesítem a száraz és a nedves részeket, és ha kell, adok még hozzá tejet. Egy kis rumaroma jól megy hozzá.
Beletöltöm a formába, és 170 fokon 25 perc alatt megsütöm őket.

A krémhez a krémsajthoz hozzáadom a lime levét és a cukrot, és simára keverem vele. A tejszínt felverem, és hozzákeverem a sajtkrémhez. Ízlés szerint lehet édesíteni, illetve savanyítani a citromlével. Rákenem a muffinok tetejére, és díszítésként egy egész dióbelet rakok rájuk.

Házi lila hagymás-kakukkfüves kenyér


Hozzávalók:
  • 20 dkg simaliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dl langyos víz
  • 3 kávéskanál só
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • egy kevés olívaolaj
  • tojás a kenéshez

Elkészítés:

Bevallom férfiasan, nem kézzel szoktam gyúrni a tésztát, ezt a kenyérsütő gépre bízom, mert nálam sokkal ügyesebb, és gyorsabb is. 
Az élesztőt a langyos tejbe rakom, egy kis cukorral, és hagyom hogy felfusson. Eközben a hagymát összevágom apróra, és olívaolajon megdinsztelem, amíg finom édes nem lesz. A kétféle lisztet a gépbe rakom, hozzáadom a sót, a kakukkfüvet, a hagymát, egy kevés olajat, és a felfuttatott élesztőt. Beindítom a gépet, és ahogy kever, hozzáadom a vizet, attól függően, mennyire lett száraz a keverék. Egy rugalmas, nem túl ragadós tésztát kell kapnunk a végén. Kb. 10 perc után kiveszem a tésztát a gépből és egy tálban egy óra alatt megkelesztem a duplájára. Újra összegyúrom, és egy kivajazott formába rakom. A tetejét bevagdosom és megkenem a tojással. A sütőben 180 fokon olyan 25 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrzöm, és ha jó, kiveszem, kicsúsztatom a formából, és hagyom kihűlni. 

Rácsos almás pite meggyel

Azért lett meggyes is az almás pite, mert sajnos kevés almát vettem (tanulság, az ember nem 1 kiló almát vesz a piacon, amikor az az 1 kiló csak 5 darab), meggy pedig mindig van a mélyhűtőben frissen elrakva, és hát lássuk be, a meggy szinte minden süteménynek jót tesz. A tészta részben rozsliszttel készült, úgyhogy ez egy reform jellegű almás pite lett. Rácsos pedig Nővér kérésére lett :)


Hozzávalók a tésztához:
  • 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 25 dkg simaliszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 2 nagy evőkanál natúr joghurt
  • 15 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez :
  • 5 közepes alma
  • egy marék mazsola
  • egy citrom héja
  • fél citrom leve
  • fahéj
  • édesítő
  • fél kg mélyhűtött magozott meggy
  • +1 marék összedarabolt dió a tetejére
A tésztához a kétfajta lisztet összekeverem a sütőporral és belemorzsolom a margarint. Hozzáadom a két tojást, a joghurtot és a cukrot, és összegyúrom, amíg szép rugalmas tésztát nem kapok belőle. Egy kis liszt a gyúrás során lehet, hogy kell, ha túl lágy lesz a tészta. Félrerakjuk pihenni, amíg a tölteléket megcsináljuk.

Az almákat megmosom és lereszelem, én nem szoktam meghámozni, de aki nem szereti a héját, az nyugodtan hámozza meg. Amikor kész, az alma levét kinyomkodom (nehogy kiöntse valaki, leszűrve eszméletlen finom, igazi 100%-os almalé, az almás sütik készítésének legjobb része), egy serpenyőbe rakom, ráreszelem a citrom héját, rányomom a levét, hozzáadom a mazsolát, a fahéjat és az édesítőt, ízlés szerint. Felrakom a tűzre, és kb. 10-15 perc alatt megdinsztelem. A meggyet szintén megdinsztelem egy kicsit, sok levet kiad magából, ezt nem rakom rá a tésztára, mert eláztatná. 

A tésztát kinyújtom, méretre vágom, és belerakom a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A megmaradt széleket újra összegyúrom, kinyújtom, mert ezekből lesznek a rácsok.
Az almás tölteléket rásimítom, a meggyet egyenletesen eloszlatom a tetején. A rácsokat ráfektetem, és megszórom a dióval. 180 fokra rakom a sütőbe, alulról is sütöm egy ideig, hogy a tészta biztosan ne ázzon el. Kb. 20-25 perc kell neki, amikor a dió és a rácsok megpirultak a tetején, kiszedem a sütőből.
Nem lesz nagyon édes, de az almás pite pont úgy jó :) 

2010. július 29.

Brownie mentás sült barackkal


Felkutattam az internetet brownie receptek után, és a legtöbbjükben elég sok cukor és vaj szerepelt, ami egyértelműen kell ahhoz, hogy a brownienak meglegyen az a tipikus ropogós külseje és ragacsos belseje, de én azért szerettem volna egy kicsit könnyebb verziót sütni, ezért íme a saját brownie receptem, nem kifejezetten édes, de nagyon csokis és kakaós, a sült barackkal együtt nem sokáig tartott, amíg mind elfogyott.


Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 tojás
  • 10 dkg fekete csoki
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 dl olaj

A barackhoz:
  • annyi nektarin vagy őszibarack, amennyit szeretnénk
  • pár levél menta feldarabolva
  • egy citrom vagy lime héja és a leve
  • cukor

Elkészítés:

A cukrot a 3 tojással és az olajjal összekeverjük. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a kakaóport és a sütőport. A fekete csokit felvágjuk egész apró darabokra, és beleforgatjuk a lisztes keverékbe. Összekeverjük a nedves és a száraz összetevőket. Egy nem túl magas falú edényt kivajazunk, és mehet bele a tészta, egyenletesen elsimítva. 175 fokon kb. 15-20 percig kell sütni, nekem 15 percnél már nem ragadt a tűre semmi, azonnal kivettem, és így még a közepén ragacsos maradt.

A barackot megmossuk, félbevágjuk és kiszedjük a magját. Héjas felével lefelé egy tűzálló edénybe tesszük, ráreszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk a levét, és szórunk rá egy pici cukrot.  A mentaleveleket összetépkedjük és rászórjuk a barackra. Alufóliával lefedjük, és kb. 20 percre berakjuk a sütőbe, utána levesszük a fóliát és hagyjuk hogy egy kicsit karamellizálódjon. 

2010. július 21.

Thai currys csirkeleves


Ebben a melegben személy szerint a leves a maximum, amit főtt étel kategóriában kedvem van megenni. Egy hasonló levest ettem a minap egy étteremben, úgyhogy megpróbáltam házilag rekonstruálni az itthoni alapanyagokból. Elég sűrű, kiadós leves, pont jó, ha az ember mást már nem is akar enni.

Hozzávalók:
  • egy fél csirkemell felkockázva
  • három-négy levél kínai kel csíkokra vágva
  • 2-3 vékonyabb szál sárgarépa karikára vágva
  • egy marék gomba szeletekre vágva
  • egy kis marék spagetti tészta félbetörve
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 teáskanál keményítő
  • 1 szál tárkony
  • rozmaring ízlés szerint
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 teáskanál thai red curry
  • só, bors
Elkészítés:
A feldarabolt csirkét egy kis olajon fehéredésig pirítom, sózom és borsozom, lefedve megpárolom kb. 10 perc alatt, majd hagyom elfőni a vizét és egy kicsit megpirítom, hogy szép színe legyen. Egy tányérra kiszedem a megpirított csirke darabokat, az edényembe pedig beledobom a kínai kel csíkokat. Nem kell neki sok idő, hamar összeesik, egy picit pirítom és már dobom is hozzá a gomba szeleteket.
Amikor a gomba pici levet engedett, beledobom a karikára szeletelt sárgarépát, átkeverem, hozzáadom a fűszereket, a curryt, a kurkumát, a tárkonyt és a rozmaringot. Összekeverem, és kb. másfél liter vizet öntök hozzá, attól függően ki mennyire akarja sűrűre a levest. Lefedve addig főzöm, amíg a sárgarépa meg nem puhul. 

Eközben a tésztát külön megfőzöm egy kisebb edényben, és amikor a répa is megpuhult, hozzáadom a leves többi részéhez. 
A tejfölt a keményítővel és a levesből egy kis lével simára keverem, majd a levest leveszem a tűzről és hozzákeverem a habarást. Vissza a tűzre, kettőt rottyan és már kész is. 

Ha lett volna itthon szárzeller vagy babcsíra azt is biztosan rakok bele. A végén még egy kis friss rozmaringot is raktam hozzá, hogy felélénkítse az ízeket. 

2010. május 29.

Egyszerű zöldfűszeres túrókrém

Feri kérésére, íme a nagyon egyszerű túrókrém :)


Hozzávalók:
  • túró
  • fokhagyma
  • bazsalikom
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • só, bors
  • tejföl
A túrót a tejföllel elkeverjük, a tejföl mennyisége attól függ, mennyire szeretnénk krémesre lazítani a túrót. A bazsalikomot és a rozmaringot apró darabokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a kakukkfű leveleit leszedegetjük és mindent hozzáadunk a túróhoz. Az egészet sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. A lényeg, hogy sok fűszert rakjunk bele :)

Spárgás - krumplis lepény


A recept Jamie Oliver "Jamie at home" c. sorozatából származik, azon belül a második évadban a spárgáról szóló részből. Viszonylag gyors és egyszerű de nagyon finom és kifejezetten laktató, nekünk nagyon ízlett :) A zöld spárgát ajánlom mindenkinek, hamar megpuhul és az íze nagyon jól harmonizál a vajjal és a krumplihoz hozzáadott sajttal. Kívánja is a salátát maga mellé, egy kicsit könnyít a tömörségén. A mennyiségek az általam elkészített verzióra érvényesek, az eredetiben kevesebb spárga szerepel, és talán a mennyiségek is mások.

Hozzávalók
  • 1 csomag réteslap
  • 2 csomag zöld spárga 
  • 8-10 szem krumpli 
  • 2 dl tejszín 
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • 3 tojás 
  • kb. 2.5 dkg vaj megolvasztva

A zöld spárgáról letörjük a fás végét, és az egész szálakat lobogó sós vízbe dobjuk, kb. 5-10 perc alatt meg is puhul. A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben azt is megfőzzük egész puhára. A spárgát, mikor kész, leszűrjük. Eközben a vajat megolvasztjuk, és előveszünk egy olyan tepsit, aminek van pár centi magas fala. A réteslapokat egyenként bekenjünk az olvasztott vajjal és a tepsibe fektetjük, kibéleljük vele. Én csak a 12 lapos csomagnak kb. a felét használtam el. A megfőtt krumplit leszűrjük és egy tálban krumplinyomóval széttörtjük. Hozzáadjuk a sajtot, a tejszínt, sót, borsot és gyakorlatilag egy krumplipürét készítünk belőle. Amikor kicsit már kihűlt, hozzáadjuk a három tojást és elkeverjük azzal is. A masszát beleöntjük a tepsibe, elsimítjuk. A spárgákat ennek a tetejére fektetjük, és mikor az összes rajta van, a maradék vajjal megkenegetjük a tetejüket, ez megóvja őket a kiszáradástól és nagyon finom is lesz. Nekem kb. fél órát volt bent 180 fokon, Jamie 20 percet mond, minden esetre tűpróbával lehet ellenőrizni mikor sült át a krumpli is. 20-30 percig hagyjuk hűlni, utána tálalható.

2010. március 31.

Padlizsánkrémmel töltött gomba




Hozzávalók 2 nagy adaghoz

A gombához
  • 8-10 gomba 
  • 1 padlizsán
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • kis citromlé 
  • 2 ek. tejszín 
  • sajt a tetejére ízlés szerint 
A körethez
  • 2 dl rizs 
  • 4 dl víz
  • a gombák tönkjei 
  • egy csomag angol szalonna, vagy bármilyen hús
  • 2 szál újhagyma 
A krémhez a padlizsánt, vagy simán gáz felett, vagy egy száraz serpenyőben elkezdtem megsütni, héjával együtt, mint amikor nyáron a grillen sütjük. Egész feketére kell sütni, gyakorlatilag meg kell égetni, ami nem gond, mert a héját úgyis leszedjük később, belül pedig így lesz puha. Amikor megpuhult minden oldalról, egy tálba tesszük és lefedjük, hogy a gőzben felpuhuljon a héja, amit aztán nagyon könnyen le lehet húzni. Ezután a padlizsán húsát, ami már így is krémes, kicsit összevagdaljuk, és egy serpenyőben hozzáadjuk az egy gerezd összezúzott fokhagymát, a tejszínt, egy kevés citromlevet, és sózzuk. A gombák tönkjét kiszedjük, és félretesszük. A gombafejeket kicsit megsózzuk, és beletöltjük a padlizsánkrémet, és ha akarunk, rakhatunk egy kis sajtot is a tetejére. 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sül.

A gombák tönkjét felhasználhatjuk a körethez. Én külön megfőztem a rizst, és a serpenyőben összepirított újhagymát, gombát és angol szalonnát hozzákevertem. Könnyű, de laktató ebéd lett belőle :)

2010. március 23.

Házi paprikás-magvas kenyér




Életem első kenyérsütési próbálkozása, szerencsére sikerült, talán kicsit sótlan lett, de ezt lehet kompenzálni a rárakott finomságokkal :)


Hozzávalók
  • 25 dkg simaliszt 
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1, 5 ek. pirospaprika 
  • 1 dl tej 
  • 5 dkg élesztő 
  • 2 dl langyos víz 
  • egy kevés olaj 
  • napraforgómag 
  • lenmag
  • só, bors
Az 1 dl felmelegített tejbe rakok egy kevés cukrot, és ebbe morzsolom az élesztőt, amit hagyok felfutni. Közben összekeverem a kétfajta lisztet, a pirospaprikát, a sót és a magokat. Én kenyérsütő gépben dagasztottam meg a kenyeret, mert saját kezűleg biztos nem sikerült volna ilyen jól összegyúrni...:) Tehát a lisztkeveréket, az olajat és a közben felfutott élesztős tejet beleöntöm a gépbe, ami szépen össze fogja nekem gyúrni a tésztát. Ezután mehet bele a langyos víz, figyeljünk hogy mikor lesz megfelelő az állaga, rugalmasnak kell lennie. Mikor kész, egy lisztes aljú edényben kelesztem amíg a duplájára nem nő, utána újra összegyúrom egy picit, és mehet formába, amiben megsütöm. 180 fokon kb. 45-50 perc alatt sült meg. Jól szeletelhető, nem túl tömör és még egészségesebb is, mint a bolti kenyér.

2010. január 20.

Fehérborban párolt csirke




Hozzávalók 
  • 6 csirke felsőcomb 
  • 1 póréhagyma
  • 1 csomag mozzarella 
  • 1 deci fehérbor 
  • olaj, só, bors
A combokról leszedjük a bőrt, és megsózzuk, megborsozzuk őket. Egy tűzálló tálban pár perc alatt megpirítjuk a külsejüket, majd hozzáöntjük az egy deci bort, lefedjük és 200 fokos sütőben készre pároljuk. Eközben a pórét felkarikázzuk, és egy serpenyőben fedő alatt megpuhítjuk. Sózzuk és borsozzuk is, ízlés szerint. Amikor a csirke készre párolódott (ha a csont melletti részek is már jók, akkor van kész), a tetejére halmozzuk a hagymát és a felkarikázott mozzarellát, és addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.

2010. január 18.

Vasárnapi ebéd a barátoknak

Az, hogy mind elfogyott, remélem a sikert mutatja :)

A menü / The menu:
Paradicsom bazsalikommal és mozzarellával
Mustáros-rozmaringos csirketekercs
Málnás kávékrém

Paradicsom bazsalikommal és mozzarellával
Kisebb darabokra vágott paradicsomot összekeverünk félbevágott olívabogyóval és a mozzarella golyókkal, és az egészet egy kis olívaolajjal összemixelt bazsalikommal ízesítjük. Frissen őrölt bors és só megy rá.


Mustáros-rozmaringos csirketekercs 





Hozzávalók
  • csirkemell
  • rozmaring 
  • mustár
  • fokhagyma
  • só, bors
  • húskötöző cérna
A fél csirkemelleket hosszában szeletekre vágjuk. Érdemes bepácolni előző este. A páchoz csak össze kell keverni a mustárt a széttört fokhagymával. Bekenjük vele a csirkéket. Másnap a csirkeszeletekre egy-egy kis rozmaring ágat rakunk, feltekerjük, és megkötözzük a cérnával. Serpenyőben elősütjük, majd fóliával lefedve 200 fokos sütőben készre sütjük. A végén lehet sajtot rakni a tetejére, és még tovább sütni, amíg meg nem pirul. Sütőben sült, olívaolajos krumplival, vagy párolt zöldséggel lehet köríteni
Málnás kávékrém 

Hozzávalók
  • mascarpone
  • málna (mélyhűtött is lehet) 
  • instant kv /
  • tej
  • porcukor 
  • babapiskóta 
  • rum, vagy rum arom 
A mascarponét összekeverjük a kis forróvízben feloldott kávéval, rummal, vagy rum aromával és a porcukorral. Módosítsuk az arányokat, ízlés szerint.A tejben feloldunk egy kevés kávét, és adunk hozzá egy kis rumot. A babapiskótákat kis időre belemártjuk a tejbe, és a pohár aljára tesszük őket. A málna egy részét a piskótára rakjuk, aztán jöhet a krém, majd megint málna, és megint krém. Hideg helyen hagyjuk állni egy kicsit.

2010. január 5.

Aszalt gyümölcsös muffin





Kicsit változtattam a szokásos muffin recepten, de az eredmény nagyon jó lett, úgyhogy íme az újfajta muffin :)

Hozzávalók 12 muffinhoz
  • 30 dkg liszt 
  • 10 dkg cukor 
  • 2 evőkanál natúr kakaópor
  • 2 tojás
  • 2 dl tej 
  • aszalt gyümölcsök (barack, szilva, papaya-ananász keverék)
  • kandírozott narancs-és citromhéj 
  • 1 ek. olaj 
  • fahéj, őrölt szegfűszeg, rumaroma
  • 1 csomag sütőpor 
A tésztához a nedves részeket, a tojást, cukrot, tejet, olajat és a fűszereket összekeverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport, a kakaóport, az összedarabolt gyümölcsöket, a citrom - és narancshéjat. A sütőt előmelegítjük kb 170 fokra. A tészta két részét összekeverjük, és a sütőforma mélyedéseibe töltjük. Kb. 20 perc alatt megsülnek. A tetejére csokiból, egy kevés vajból és nagyon kevés cukorból olvasztott krémet készítettem.

Kukoricás cukkiniragu




Egyszerű, könnyű és gyors is. Én köret nélkül ettem, de a rizs jól megy hozzá. A kolbászt ki lehet hagyni belőle, úgy még könnyebb, és vegetáriánus lesz.

Hozzávalók
  • cukkini 
  • morzsolt kukorica
  • felkarikázott kolbász
  • tejföl 
  • újhagyma 
  • só, bors, fűszerek (tetszőleges)

Egy kis olajon megfonnyasztjuk a felvágott újhagymát, és mellédobjuk a kolbászt, hagyjuk kicsit megpirulni. A cukkinit hosszában félbe, megint félbe majd kb 1 centis darabokra vágjuk, és mehet az is a serpenyőbe. Megsózzuk, és lefedjük. Amikor megpuhult hozzákeverjük a kukoricát, a fűszert és a tejfölt és összeforraljuk.

2010. január 4.

Gombás lepény



A tészta eredeti receptje a Rachel Allen-féle szódabikarbónás kenyértészta, kentem rá egy kis paradicsomszószt, dobáltam a tetejére gombát, lilahagymát és egy kis sajtot. Az eredmény egy laktató, húsmentes gyors ebéd lett.

2009. november 2.

Almás palacsinta juharsziruppal



A mennyiségek attól függnek, mennyi palacsintát akarunk csinálni. Tulajdonképpen ez egy sima palacsinta tészta, csak a tojásfehérjét külön felvertem és utólag kevertem bele, ettől lesz könnyű és habos. 4 kisebb alma, 40 deka liszt, 3 tojás, ez legalább 4 embernek elegendő mennyiségű tészta.

Hozzávalók
  • liszt 
  • tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ásványvíz vagy tej
  • alma
  • őrölt fahéj 
  • 1 citrom héja
Az almát lereszeljük és a levét kinyomkodjuk, hogy ne legyen túl nedves a tészta (a levét természetesen leszűrjük és megisszuk :) ). A 3 tojást szétválasztjuk. A fehérjét félrerakjuk, a végén kell majd felverni. A sárgájához adunk egy kis tejet vagy vizet, a vaníliás cukrot és a lereszelt almát. Adunk egy kis fahéjat hozzá és összekeverjük. A lisztet részletekben adjuk hozzá, ha túl sűrű lesz, akkor adjunk hozzá egy kis vizet. Nem kell nagyon híg tésztát csinálni, de azért legyen folyós. A végén felverjük a tojásfehérjét és hozzákeverjük a tésztához. Nagyon hamar megsül, sülés közben még formázni is lehet, és nagyon finom.
A juharszirup szinte kötelező mellé, így lesz teljesen őszi :)

2009. október 7.

Gyömbéres chilis muffin




Múlt héten azt álmodtam, hogy ezt a konkrét muffint sütöttem meg, így hát gondoltam mért ne próbálnám ki ezt a szó szerint álom muffint :)

Hozzávalók 12 darabhoz 
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor 
  • 2 dl tej 
  • gyömbér 
  • 10 dkg feketecsoki 
  • chilipor 
  • 2 ek. natúr kakaópor
A cukrot kimérjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét félrerakjuk, a sárgáját hozzáadjuk a cukorhoz. Hozzáadjuk a tejet, és összekeverjük az egészet. A gyömbért apró darabokra vágjuk és hozzáadjuk a tejes-cukros keverékhez.
A lisztet kimérjük, hozzákeverjük a kakaóport, a sütőport, a chiliport, és a darabokra vágott csokit. A száraz és a nedves részt összekeverjük. A tojásfehérjét keményre verjük és hozzákeverjük a tésztához. 160-170 fokon kb. 25 perc alatt készre sül.

Chilis limeos csirke sütőtökkel


Gyors és egyszerű elkészíteni, viszont különleges és laktató. A sütőtök édességét ellensúlyozza a lime savanyúsága, a fokhagyma és a gyömbér pedig alapból hihetetlenül jó párosítás.

Hozzávalók a csirkéhez
  • csirkemell
  • gyömbér
  • 1 lime leve 
  • só, bors
  • chili por 
Hozzávalók a sütőtökhöz 
  • egy fél sütőtök 
  • gyömbér
  • fokhagyma
  • só, bors 
  • alufólia a batyuhoz

A sütőtököt kettévágjuk, és a magját kikaparjuk. Meghámozzuk, és azonos nagyságú darabokra vágjuk. A fokhagyma és a gyömbér mennyisége attól függ, ki mennyire akarja erősre ízesíteni, felvágjuk mindkettőt apró darabokra és a tökre szórjuk. Sózzuk, borsozzuk és alufólia batyuban 200 fokon kb 45 perc alatt megpároljuk a sütőben.
A csirkét közben feldaraboljuk, egy kis olajra dobjuk és elkezdjük sütni. Megsózzuk, borsozzuk és amikor már kifehéredett, hozzáadjuk a chiliport. Rögtön utána jöhet a lime leve is, és fedő alatt 5-10 perc alatt megpároljuk, a fedőt utána levesszük és egy kicsit elforraljuk a vizet alóla. Ezzel készen is van a csirke, már csak a sütőtökre kell várni, és ehetünk is.

2009. július 28.

Almás-szedres-barackos morzsa



A szeder igazi saját, kerti feketeszeder :) Ez egy energiaszegényre tervezett változat, a margarin és a cukor mennyisége nagyon kicsi, eddig mindenhol sokkal többel láttam, de így is nagyon finom lett, mert a gyümölcsök saját íze nagyon jó cukor nélkül is.

Hozzávalók 4 emberre

Gyümölcsök
  • 3 nagyobb őszibarack 
  • 3 alma 
  • egy mélytányérni fekete szeder
  • fahéj 
  • szerecsendió 
  • nagyon kevés barnacukor 

A morzsa
A mennyiség attól függ, ki mennyit szeretne rárakni.
  • teljes kiőrlésű liszt 
  • margarin 
  • cukor 

Az almát félbevágjuk, és felszeleteljük nem túl vastagra. A barackot szintén feldaraboljuk. Egy serpenyőbe rakjuk a két gyümölcsöt, és adunk hozzá fahéjat, és egy kicsi szerecsendiót. A nagyon kevés barnacukrot is rászórjuk, és addig pároljuk, amíg az alma kicsit össze nem esik. Amíg ez készül, vesszük a lisztet, belekeverünk egy kis cukrot, és hozzárakjuk a hideg margarint, és elkezdjük összemorzsolni. Nem kell összegyúrni, a lényeg hogy a margarinos liszt morzsás maradjon. Amikor kész a gyümölcs, beleöntjük abba a formába, amiben majd sütjük az egészet, és rádobáljuk a szedret. Jöhet a tetejére a morzsa, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul.

Kakukkfüves-majorannás zöldségleves


Az eredetiben leveskocka helyett csirke alaplé van, de azzal épp nem rendelkeztünk itthon, úgyhogy marad a jó öreg kocka.

Tökéletes ebéd Nővér, és más álláskeresők számára állásinterjú előtt! 

Hozzávalók
  • 3 szál sárgarépa 
  • 1 fej hagyma 
  • 2 szál szárzeller 
  • 3 krumpli
  • kevés olívaolaj
  • majoranna
  • friss kakukkfű
  • só, bors 
  • 1 babérlevél
  • 2 dl tejföl 
  • kb másfél liter víz 
  • 2 leveskocka 

A hagymát felvágjuk nem túl apróra, és egy pici olívaolajon felrakjuk párolódni, sózzuk is meg egy kicsit. Ezalatt a répát meghámozzuk, és karikára vágjuk. A zellerszárat is felvágjuk szeletekre. Hozzádobjuk a hagymához, és összekeverjük. Ezután a kakukkfű leveleit leszedegetjük a száráról és mehet bele, a majorannával és a babérlevéllel együtt. Egy ideig dinszteljük őket, aztán jöhet bele a víz, és amikor felforrt, akkor a két leveskocka (mondja a doboz, de én a vízben előbb feloldottam és úgy öntöttem rá, így is jó volt). Közben a krumplikat meghámozzuk és felkockázzuk nagyjából egyforma méretű darabokra, és amikor a répa már 80%-ban megpuhult, hozzáadjuk a krumplit, és kb 10 perc alatt puhára főzzük. Amikor kész, levesszük a tűzről, hogy ne forrjon, és hozzáadjuk a tejfölt, visszatoljuk a tűzre és újra felforraljuk. Közben lehet sózni még, és a frissen őrölt bors is nagyon jót tesz neki.

2009. június 23.

Baracktorta banánbeütéssel





Hozzávalók (kb 28 centis tortaformához)

A tészta
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 
  • 2 tojás 
  • fél deci olaj 
  • két csomag vaníliás cukor
  • 8 db babapiskóta szérmorzsolva
  • fél citrom leve
  • egy egész citrom héja
  • + édesítő ha nem elég édes 
A töltelék
  • egy banán 
  • két doboz konzerv őszibarack
  • baracklekvár 
  • dió
  • mandulaforgács
  • szezámmag 
A tésztához kimérem a lisztet, és beleütöm a két tojást. Hozzáadom a két vaníliás cukrot, a citromlevet és a citrom héját, az olajat és a babapiskótát. Az egészet addig gyúrom, amíg egy nyújtható tésztát nem kapok. A forma méretének megfelelőre nyújtom ki. A papírral kibélelt formába rakom és a felesleges részeket az oldalára nyomkodom, hogy peremet képezzen.
A tészta legalját megkenem egy kis baracklekvárral. A banánt felszeletelem és a baracklekváros alapra rakosgatom. A barackot felszeletelem és mehet a banán tetejére. Egy lélektani pillanatban két réteg barack közé rakok még egy kis lekvárt. Aztán jöhet a többi barack. Az egész tetejét megszórom a mandulával, szezámmaggal és az összedarabolt dióval. 180 fokon kb 20-30 perc kell neki a sütőben.

2009. június 22.

Cukkini saláta esős napokra

Mert hát mi mást lehetne csinálni amikor szürke az ég és esik egész nap, mint főzni :) 



Hozzávalók egy nagyobb adaghoz
  • 2 nagy cukkini
  • 2 kisebb cukkini 
  • pár gerezd fokhagyma 
  • friss bazsalikom
  • paradicsom 
  • olívaolaj, só, bors
  • fél pohár tejföl 
  • egy negyed citrom leve
  • pirított szezám és napraforgómag

A cukkinikat megmossuk. A két nagyobbat legyaluljuk, úgy hogy kb 3-4 mm vastag kerek szeletek legyenek belőle. Ezt egy serpenyőben egy kis olívaolajon feldobjuk puhulni,, megsózzuk közben és takarjuk le, úgy gyorsabb. Csak addig hagyjuk amíg megpuhul , de ne legyen túl puha.
Amíg ez megy, a másik két cukkinit apróra összevágjuk, és egy másik serpenyőben ezt is felrakjuk puhulni, itt az a cél hogy teljesen szétfőzzük puhára, mert ebből készül majd a salátára az "öntet". A fokhagymát összezúzzuk és mehet az apró cukkinihoz, sózzuk is meg és adjunk hozzá frissen őrölt borsot.

Amikor a kerek cukkinik megpuhultak kirakjuk őket egy tálba, amiben majd a salátát összekeverjü, hogy egy kicsit kihűljön. Az apróra vágott cukkinit is egy tálba rakjuk mikor kész van, és hozzáadjuk a tejfölt, és kézi mixerrel összepépesítjük.
A paradicsomot felvágjuk viszonylag apró darabokra, a bazsalikom leveleket is felvágjuk kisebb darabokra, és mindkettőt hozzáadjuk a kerek cukkinikhez. A negyed citrom levét is belefacsarjuk. Az öntetet megkóstoljuk hogy elég sós e, ha igen akkor hozzáadjuk a cukkini-paradicsom keverékhez. A magokat szárazon egy serpenyőben megpirítjuk, és a saláta tetejére szórjuk.

2009. május 28.

Diós-fetás töltött cukkini



Diós-fetás töltött cukkini

Hozzávalók 
  • cukkini 
  • darált dió 
  • feta sajt 
  • hagyma 
  • tejföl 
  • mexico grill fűszerkeverék 
  • sűrített paradicsom 
  • só, bors 
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • rozmaring 
A hagymát félbe, aztán karikákra vágom és felrakom puhulni a tűzre egy kis olajon (meg is kell sózni), amíg a cukkinit készítem elő. A megmosott cukkinikat hosszában félbevágom és karalábé vájóval kiszedem a közepét, csak annyira, hogy legyen hely a tölteléknek. A kiszedett részeket a hagyma után dobom ami addigra már elég puha lesz. Lefedem, hogy gyorsabban puhuljon meg, amikor pedig már majdnem jó, rászórom a fűszert és hozzákeverem a sűrített paradicsomot. Még egy kicsit hagyom, aztán elzárom alatta a gázt.
Veszek egy tűzálló tálat, az aljába simítom a paradicsomos cukkini keveréket.
A fetát a tejföllel kikeverem, a diót, bazsalikomot, kakukkfüvet és a rozmaringot hozzáadom. Rozmaringból kell a legkevesebb mert annak van a legerősebb íze. Kóstoljuk meg, ha nem elég sós akkor egy kis feta még mehet hozzá.
A krémet a fél cukkinik mélyedéseibe kenjük, nem kell nagyon sok, mert elég tömény. Ezek után rárakjuk a tálban pihenő paradicsomos ragura, és amikor az összes megvan, lefedjük fóliával. 180 fokon 15 perc kb. elég neki hogy megpuhuljon, de villával ha megszurkáljuk akkor kiderül hogy mennyire puha.

2009. május 22.

Magokba burkolt pulykamell



Hozzávalók
  • pulykamell szeletek 
  • kukorica liszt
  • rendes liszt 
  • egy marék dió összedarálva
  • napraforgómag 
  • szezámmag (fekete vagy rendes) 
  • mandulaforgács 
  • tojás /
  • sült csirke fűszersó 
A pulykamell szeleteket megszórjuk sült csirke fűszersóval, így sózni sem kell, mert elég sós lesz. A tojásokat felütjük, és összekeverjük.
A rendes lisztet összekeverjük a dióval, és a magokkal, a mandulával, és rakunk ehhez is egy kis fűszersót, hogy szép színt adjon a panírnak és ne legyen ízetlen.
A húst először a sima kukoricalisztbe forgatom, aztán mehet a tojásba és utoljára a magos-lisztes keverékbe. Kevés olajon elkezdem sütni, lassan, hogy átsüljön a hús. Amikor szépen megpirult mindkét oldalon, kiveszem és egy papírra rakom ami felszívja a felesleges olajat.

2009. május 19.

Brokkolifelfújt




Hozzávalók
  • brokkoli (mélyhűtött vagy friss) 
  • 3 tojás
  • 2 kisebb fej hagyma 
  • füstölt sajt
  • olíva olaj
  • só, bors 
  • szerecsendió 

A sütőt 180 fokra előre felmelegítjük. A brokkolit gőzben megpároljuk. Amíg ez történik a hagymát apróra felvágjuk és kevés olíva olajon megpároljuk, egy kicsit rá is lehet pirítani. Amikor kész akkor egy tálba átrakjuk, ami elég nagy ahhoz, hogy majd ebben keverjük össze az egész krémet. Jöhet hozzá a brokkoli, és villával nagyjából összenyomkodom, és összekeverem. Reszeljük bele a füstölt sajtot. Én raktam bele két röhögőtehenes kockasajtot is, mert nem volt itthon sajtkrém. Sózzuk, borsozzuk és egy kis szerecsendió is jöhet bele. Az egészet merülő mixerrel összepépesítem, hogy ne maradjanak benne nagy darabok. Kóstoljuk meg, és kicsit erősebbre fűszerezzük a kelleténél mert ha a tojás belemegy, az elhígítja az ízét.
Válasszuk szét a 3 tojást, a sárgája mehet egyből a krémbe, keverjük össze. A fehérjéket felverjük keményre, és hozzákeverjük a krémhez.
A felfújtas formákat érdemes kivajazni, bár én elfelejtettem és simán kijött belőle, a tetején egy kicsit odaragadt, de nem vészesen. Belerakjuk a brokkolis krémet, ne tegyük teljesen tele mert akkor kifordul a szélein sülés közben, ahogy emelkedik. Kb. 20 percet volt bent, vízfürdőben (a tepsibe amibe a formákat raktam ment kb két ujjnyi víz is) , de tűpróba alapján meg lehet mondani, hogy mikor van kész. Félidőnél átraktam a légkeverésről alsó sütésre, hogy ne égjen meg a teteje és alulról kapja a hőt, ettől még jobban megemelkedtek :)

Padlizsán, mint előétel



Tegnap Ainsley Hariott a görög tengerparton valami hasonlót sütögetett, és hát tengerpart híján nekünk csak az általam készített verzió jutott... Azért nem panaszkodtunk :)

Hozzávalók
  • érett padlizsán 
  • paradicsom 
  • füstölt sajt 
  • friss bazsalikomlevél 
  • fokhagyma 
  • olívaolaj
  • só, bors
  • fogpiszkáló
A padlizsánt úgy szeleteljük fel hosszában, mintha kenyeret vágnánk. Nem kellenek túl vastag szeletek, de nagyon vékony se legyen, mert akkor elszakad amikor fel kell tekerni. A szeleteket egy serpenyőben elkezdjük sütni, alacsony lángon, hogy ne égjen meg, csak megpuhuljon. Lehet alá rakni olíva olajat de vigyázni kell a padlizsánnal mert mindent beszív pillanatok alatt, amúgy meg olaj nélkül is megpuhul ha elég alacsony lángon tartjuk.A fokhagymát felszeleteljük, és egy pici olajon megpirítjuk. Ha ez megvan, akkor megvárjuk amíg az egész kicsit kihűl. A padlizsán szeletet lefektetjük, a közepére rakunk egy szelet paradicsomot, arra jöhet egy vékony szelet füstölt sajt, fokhagyma, és a bazsalikom. A padlizsán széleit ráhajtjuk, és az egészet megtűzzük egy fogpiszkálóval, hogy ne essen szét. A sütőben grill módban 180 fokon kb. 5-10 perc alatt megolvad a sajt, ennyi a paradicsomnak is elég, hogy jó puha legyen. Langyosan és hidegen is nagyon jó, főleg egy kis citromlével. Érdemes megsózni a padlizsánt sütéskor, de utólag is lehet, ha esetleg sótlan lesz.
( Az eredeti receptben feta sajt van, de az nem volt itthon.)