2010. augusztus 19.

Házi lila hagymás-kakukkfüves kenyér


Hozzávalók:
  • 20 dkg simaliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dl langyos víz
  • 3 kávéskanál só
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • egy kevés olívaolaj
  • tojás a kenéshez

Elkészítés:

Bevallom férfiasan, nem kézzel szoktam gyúrni a tésztát, ezt a kenyérsütő gépre bízom, mert nálam sokkal ügyesebb, és gyorsabb is. 
Az élesztőt a langyos tejbe rakom, egy kis cukorral, és hagyom hogy felfusson. Eközben a hagymát összevágom apróra, és olívaolajon megdinsztelem, amíg finom édes nem lesz. A kétféle lisztet a gépbe rakom, hozzáadom a sót, a kakukkfüvet, a hagymát, egy kevés olajat, és a felfuttatott élesztőt. Beindítom a gépet, és ahogy kever, hozzáadom a vizet, attól függően, mennyire lett száraz a keverék. Egy rugalmas, nem túl ragadós tésztát kell kapnunk a végén. Kb. 10 perc után kiveszem a tésztát a gépből és egy tálban egy óra alatt megkelesztem a duplájára. Újra összegyúrom, és egy kivajazott formába rakom. A tetejét bevagdosom és megkenem a tojással. A sütőben 180 fokon olyan 25 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrzöm, és ha jó, kiveszem, kicsúsztatom a formából, és hagyom kihűlni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.