2009. június 22.

Cukkini saláta esős napokra

Mert hát mi mást lehetne csinálni amikor szürke az ég és esik egész nap, mint főzni :) 



Hozzávalók egy nagyobb adaghoz
  • 2 nagy cukkini
  • 2 kisebb cukkini 
  • pár gerezd fokhagyma 
  • friss bazsalikom
  • paradicsom 
  • olívaolaj, só, bors
  • fél pohár tejföl 
  • egy negyed citrom leve
  • pirított szezám és napraforgómag

A cukkinikat megmossuk. A két nagyobbat legyaluljuk, úgy hogy kb 3-4 mm vastag kerek szeletek legyenek belőle. Ezt egy serpenyőben egy kis olívaolajon feldobjuk puhulni,, megsózzuk közben és takarjuk le, úgy gyorsabb. Csak addig hagyjuk amíg megpuhul , de ne legyen túl puha.
Amíg ez megy, a másik két cukkinit apróra összevágjuk, és egy másik serpenyőben ezt is felrakjuk puhulni, itt az a cél hogy teljesen szétfőzzük puhára, mert ebből készül majd a salátára az "öntet". A fokhagymát összezúzzuk és mehet az apró cukkinihoz, sózzuk is meg és adjunk hozzá frissen őrölt borsot.

Amikor a kerek cukkinik megpuhultak kirakjuk őket egy tálba, amiben majd a salátát összekeverjü, hogy egy kicsit kihűljön. Az apróra vágott cukkinit is egy tálba rakjuk mikor kész van, és hozzáadjuk a tejfölt, és kézi mixerrel összepépesítjük.
A paradicsomot felvágjuk viszonylag apró darabokra, a bazsalikom leveleket is felvágjuk kisebb darabokra, és mindkettőt hozzáadjuk a kerek cukkinikhez. A negyed citrom levét is belefacsarjuk. Az öntetet megkóstoljuk hogy elég sós e, ha igen akkor hozzáadjuk a cukkini-paradicsom keverékhez. A magokat szárazon egy serpenyőben megpirítjuk, és a saláta tetejére szórjuk.

1 megjegyzés:

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.