2013. február 4.

Hagyományos vs diabetikus csokis keksz

Kezdjük kivételesen a képpel :) Az újonnan támadt csokis keksz sütési őrületem végeredménye egy hagyományos, barna cukorral és sima liszttel készült keksz, a másik pedig egy nyírfacukorral és búzakorpával készült diabetikus(abb) változtat. Kíváncsi vagyok, meg lehet-e állapítani kép alapján, hogy melyik melyik :) Az a helyzet, hogy mindkettő nagyon finom lett, bár a cukormentes nekem egy picit száraz volt rögtön sülés után, mivel hiányzik belőle a cukor, belül nem lesz olyan finom ragacsos, mint a cukros verzió. Ettől függetlenül személy szerint nem mondtam volna meg, hogy az egyik cukormentes, sőt a vicc az, hogy az a változat még édesebb is volt. A lényeg, hogy kekszet sütni nagyon egyszerű, főleg ha van az embernek konyhai robotgépe, vagy habverője, amibe csak beledobálja a hozzávalókat. A sütésnek viszont van egy két trükkje, lejjebb leírok mindent.


Hozzávalók az eredeti változathoz 
  • 20 dkg simaliszt
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál natúr kakaópor
  • 1 csomag fekete csoki
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál rumaroma
Hozzávalók a diabetikus változathoz
  • 15 dkg simaliszt 5 dkg búzakorpával keverve
  • 1 csomag vaníliás pudingpor 
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál natúr kakaópor
  • fél csomag fekete csoki
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál rumaroma


Az elkészítés mindkét esetben ugyanaz, csak a sütési idő más egy picit. A cukrot kimérjük és a puha vajjal együtt habosra keverjük.  Hozzáadjuk a tojást és együtt homogénre keverjük őket.  A lisztbe belekeverjük a pudingport, a kakaót, az egészen apróra vágott csokit és a sütőport, jól elkeverjük. A tojásos keverékhez hozzáadjuk az aromákat és a fahéjat, és apránként a lisztes keveréket. Amikor összeállt, egy edényben fél órára a hűtőbe tesszük. Sütőpapíros tepsire kb. diónyi darabokat formálunk belőle, majd tenyérrel lenyomjuk őket.

 Most jön a fontos rész, 180 fokos sütőben, szigorúan NEM légkeveréses üzemmódban maximum 7 percig sütjük a cukrosat,  a cukormenteset kb. két perccel tovább. Amikor kivesszük még teljesen puhának és képlékenynek kell lennie, meg kell várni, amíg kihűl és megszilárdul, és csak akkor szabad leszedni a tepsiről. 

1 megjegyzés:

  1. Az a helyzet, hogy nekem a diabetikus jobban ízlett, igaz, hogy egy kicsit száraz volt, de állás közben javult. Egy teával igen ütős

    VálaszTörlés

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.