2011. május 10.

Rozmaringos burgonyafelfújt sült zöldségekkel és almával



Nagyon hamar elkészülő fogás, amikor az ember lánya szakdolgozathoz gyűjt anyagot és nincs sok ideje főzni, mégis szeretne valami finomat enni. Igaz, hogy a krumpli nem a legkönnyebb étel, de a sült zöldség mellett elfér. 


Hozzávalók 2 főre

A felfújthoz
  • 2 nagyobb krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • friss rozmaring levél ízlés szerint
  • 5 dkg sajt 
  • 3 evőkanál tejszín 
  • 1 dkg vaj 
  • 1 tojás szétválasztva 
  • só és frissen őrölt bors


A krumplikat meghámozzuk és felkockázzuk. Sós vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt, a vizet leöntjük alóla, és egy villával óvatosan összetörjük. Nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok. Hozzáadjuk a vajat és a tejszínt. A fokhagymát és a rozmaring leveleket felaprítjuk finomra, és hozzákeverjük a krumplihoz. A sajtot lereszeljük és a felét belekeverjük a krumplis keverékbe. Hagyjuk hűlni, és amikor már elég hideg, hozzákeverjük a tojássárgáját. A fehérjét felverjük és hozzákeverjük a krumplihoz ezt is. 3/4-edig megtöltjük a kivajazott szuflé formákat, ezeket egy tepsibe pakoljuk, amibe öntünk egy kevés vizet. A maradék sajtot a felfújtak tetejére halmozzuk. Az egészet 190 fokra berakjuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt a tetején aranybarnára nem sül.

A zöldséghez
  • sáregarépa / carrots
  • gomba / mushrooms
  • alma / apples
  • sötét  balzsamecet / dark wine vinegar
A sárgarépát meghámozzuk, félbevágjuk és hosszában is elvágjuk a feleket. Tűzálló edénybe tesszük, egy pici olajat tegyünk alá, hogy ne tapadjanak le. Én egy kevés vizet is szoktam alá önteni, hogy gyorsítsam a párolódási folyamatot. Az egészet lefedjük fóliával, és 200 fokon elkezdjük párolni a sütőben. Közben az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházukat kiszedjük és vastag szeletekre vágjuk.
A gombákat félbevágjuk és szintén nagyobb darabokra vágjuk. Amikor a répa már félig megpuhult, hozzákeverjük az almát és a gombát is. Meglocsoljuk a balzsamecettel, és lefedve még pároljuk, amíg meg nem puhul az alma is. Amikor már puha, levesszük a fóliát és még sütjük 10 percig.

2 megjegyzés:

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.