2011. április 27.

Kölessel töltött cukkini fokhagymás répasalátával

Kölessel töltött cukkini fokhagymás répasalátával

Ha van otthon igazán friss és zsenge sárgarépa, mindenképp érdemes belőle valamilyen salátát csinálni, mert eszméletlen finom lesz. Bár ez a répa szinte önmagában a legfinomabb, nagyon frissítő salátát lehet belőle készíteni. Én ma ebédre egy kefires-fokhagymás változatot csináltam a kölessel töltött cukkini mellé. 


Hozzávalók a cukkinihoz 2 személyre:

2 nagyobb, egyenes cukkini
1.5 dl köles
2 szál újhagyma
só, bors
egy kevés szerecsendió
pár csepp citromlé

Először is a köleshez az újhagymát felaprítjuk, majd egy kis olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kölest, egy pár percig pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Adunk hozzá egy kávéskanál sót, és ízlés szerint borsot. Amikor kész, rátesszük a fedőt. Ezalatt a cukkinikat megmossuk és a két végeit levágjuk. Hosszában óvatosan félbevágjuk őket, úgy, hogy egyenesen álljanak a tepsiben. Mindkét végétől egy centi távolságot meghagyva egy karalábévájóval kiszedjük a közepét, de ne túl mélyen! A kivájt belsőket egy kicsit összeaprítjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Ezt is nagyon picit megsózhatjuk. Amikor ez is kész, akkor a köleshez adjuk, hozzáadunk egy kevés szerecsendiót és pár csepp citromot. Az egészet összekeverjük, és az előkészített cukkinikba töltjük. A cukkini alá öntünk egy fél pohár vizet, majd 180 fokra betesszük a sütőbe, egy fél óra kell neki, amíg a cukkini megpuhul. Közben a sajt is megsül a tetején, a sajt alól kikandikáló köles pedig jó ropogósra sül :) 


Hozzávalók a répasalátához 1 főre: 

2 vékony sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál kefír
fél evőkanál tejföl
só, bors


A sárgarépát legyaluljuk, hogy gyufaszál vékonyságú legyen. A kefirt a tejföllel összekeverjük, tulajdonképpen a tejfölt ki is lehetne hagyni, de nem akartam, hogy a kefir önmagában túl híg legyen. A gerezd fokhagymát összezúzzuk és kevés sóval és borssal együtt hozzákeverjük a kefirhez. Megkóstoljuk, majd ráöntjük a répára, jól összekeverjük és hagyjuk állni, amíg a cukkini kész nem lesz. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.