2013. február 16.

Banános sajttorta cukor nélkül

Jelen esetben szülinapi tortaként funkcionált, ráadásul életemben először csináltam ilyet. Nagyon király kis torta, akármilyen gyümölccsel elkészíthető, bármilyen ízesítésben. Biztos, hogy még fogok hasonlót sütni, nagyon bejött, hogy a krémet igaz, hogy sütni kell, mégis habos és krémes lesz a végeredmény. Igaz, kicsit macerás de ez ne rettentsen vissza senkit :) 



Hozzávalók egy 20 centis tortaformához
  • 15 dkg teljes kiőrlésű vajas keksz
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 330 gr görög joghurt
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 3 evőkanál liszt
  • folyékony édesítő ízlés szerint
  • 1 citrom héja
  • 1 citrom leve
  • 3 tojás
  • 1 vaníliarúd belseje kikaparva
  • 2 banán
  • felszeletelt gyümölcs a tetejére
  • 1 csomag színtelen tortazselé

A  tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. A kekszet daráljuk finomra és a megolvasztott vajjal keverjük el alaposan. A kekszes keveréket a tortaforma aljában egyenesen elterítjük és kézzel lenyomkodjuk, jó erősen. 160 fokos sütőbe tesszük 10 percre, majd kivesszük. A sütőt utána húzzuk fel 200 fokra. Amíg melegszik, kézi habverővel keverjük simára a mascarponet a joghurttal, a nyírfacukorral, a citromlével, a citrom héjával és a kikapargatott vanília belsejével. A banánt egy külön tálban villával nyomkodjuk szét egészen pépesre, majd azt is keverjük bele a krémbe. A folyékony édesítővel tehetjük még édesebbé, ha szükséges. Kóstoljuk meg, ha mindent rendben találunk, hozzászitálhatjuk a lisztet, majd a 3 tojást is adjuk hozzá, és ekkor már fakanállal vagy spatulával keverjük át egyenletesen a krémet. Elég sűrű lesz a végeredmény, ettől ne ijedjünk meg. A tortaforma oldalát vajazzuk ki, és egy kis liszttel vonjuk be a kivajazott tortagyűrűt.


A krémet öntsük rá a kekszes alapra, és egyenletesre simítsuk ki a tetejét. A sütőben 200 fokon süssük 10 percig, majd vegyük lejjebb 140 fokra, úgy, hogy az első 3 percben nyitva hagyjuk a sütő ajtaját. 25 perc múlva nézzünk rá, ha megmozgatjuk a formát, középen még rezgősnek kell lennie a krémnek. Kapcsoljuk ki a sütőt, hagyjuk nyitva az ajtaját és így hűtsük ki a tortát, különben a teteje meg fog repedni. Másnapig érdemes hagyni hidegben álllni. A díszítés rajtunk múlik, be lehet vonni csokikrémmel majd annak a tetejére halmozni a gyümölcsöket, és a tortazselével befedni őket, hogy szép fényesek legyenek. 

1 megjegyzés:

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.