Jelen esetben szülinapi tortaként funkcionált, ráadásul életemben először csináltam ilyet. Nagyon király kis torta, akármilyen gyümölccsel elkészíthető, bármilyen ízesítésben. Biztos, hogy még fogok hasonlót sütni, nagyon bejött, hogy a krémet igaz, hogy sütni kell, mégis habos és krémes lesz a végeredmény. Igaz, kicsit macerás de ez ne rettentsen vissza senkit :)
Hozzávalók egy 20 centis tortaformához
- 15 dkg teljes kiőrlésű vajas keksz
- 5 dkg vaj
- 25 dkg mascarpone
- 330 gr görög joghurt
- 15 dkg nyírfacukor
- 3 evőkanál liszt
- folyékony édesítő ízlés szerint
- 1 citrom héja
- 1 citrom leve
- 3 tojás
- 1 vaníliarúd belseje kikaparva
- 2 banán
- felszeletelt gyümölcs a tetejére
- 1 csomag színtelen tortazselé
A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. A kekszet daráljuk finomra és a megolvasztott vajjal keverjük el alaposan. A kekszes keveréket a tortaforma aljában egyenesen elterítjük és kézzel lenyomkodjuk, jó erősen. 160 fokos sütőbe tesszük 10 percre, majd kivesszük. A sütőt utána húzzuk fel 200 fokra. Amíg melegszik, kézi habverővel keverjük simára a mascarponet a joghurttal, a nyírfacukorral, a citromlével, a citrom héjával és a kikapargatott vanília belsejével. A banánt egy külön tálban villával nyomkodjuk szét egészen pépesre, majd azt is keverjük bele a krémbe. A folyékony édesítővel tehetjük még édesebbé, ha szükséges. Kóstoljuk meg, ha mindent rendben találunk, hozzászitálhatjuk a lisztet, majd a 3 tojást is adjuk hozzá, és ekkor már fakanállal vagy spatulával keverjük át egyenletesen a krémet. Elég sűrű lesz a végeredmény, ettől ne ijedjünk meg. A tortaforma oldalát vajazzuk ki, és egy kis liszttel vonjuk be a kivajazott tortagyűrűt.
A krémet öntsük rá a kekszes alapra, és egyenletesre simítsuk ki a tetejét. A sütőben 200 fokon süssük 10 percig, majd vegyük lejjebb 140 fokra, úgy, hogy az első 3 percben nyitva hagyjuk a sütő ajtaját. 25 perc múlva nézzünk rá, ha megmozgatjuk a formát, középen még rezgősnek kell lennie a krémnek. Kapcsoljuk ki a sütőt, hagyjuk nyitva az ajtaját és így hűtsük ki a tortát, különben a teteje meg fog repedni. Másnapig érdemes hagyni hidegben álllni. A díszítés rajtunk múlik, be lehet vonni csokikrémmel majd annak a tetejére halmozni a gyümölcsöket, és a tortazselével befedni őket, hogy szép fényesek legyenek.
A krémet öntsük rá a kekszes alapra, és egyenletesre simítsuk ki a tetejét. A sütőben 200 fokon süssük 10 percig, majd vegyük lejjebb 140 fokra, úgy, hogy az első 3 percben nyitva hagyjuk a sütő ajtaját. 25 perc múlva nézzünk rá, ha megmozgatjuk a formát, középen még rezgősnek kell lennie a krémnek. Kapcsoljuk ki a sütőt, hagyjuk nyitva az ajtaját és így hűtsük ki a tortát, különben a teteje meg fog repedni. Másnapig érdemes hagyni hidegben álllni. A díszítés rajtunk múlik, be lehet vonni csokikrémmel majd annak a tetejére halmozni a gyümölcsöket, és a tortazselével befedni őket, hogy szép fényesek legyenek.
Hű, ez nagyon finom lehetett!
VálaszTörlés