2010. március 23.

Házi paprikás-magvas kenyér




Életem első kenyérsütési próbálkozása, szerencsére sikerült, talán kicsit sótlan lett, de ezt lehet kompenzálni a rárakott finomságokkal :)


Hozzávalók
  • 25 dkg simaliszt 
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1, 5 ek. pirospaprika 
  • 1 dl tej 
  • 5 dkg élesztő 
  • 2 dl langyos víz 
  • egy kevés olaj 
  • napraforgómag 
  • lenmag
  • só, bors
Az 1 dl felmelegített tejbe rakok egy kevés cukrot, és ebbe morzsolom az élesztőt, amit hagyok felfutni. Közben összekeverem a kétfajta lisztet, a pirospaprikát, a sót és a magokat. Én kenyérsütő gépben dagasztottam meg a kenyeret, mert saját kezűleg biztos nem sikerült volna ilyen jól összegyúrni...:) Tehát a lisztkeveréket, az olajat és a közben felfutott élesztős tejet beleöntöm a gépbe, ami szépen össze fogja nekem gyúrni a tésztát. Ezután mehet bele a langyos víz, figyeljünk hogy mikor lesz megfelelő az állaga, rugalmasnak kell lennie. Mikor kész, egy lisztes aljú edényben kelesztem amíg a duplájára nem nő, utána újra összegyúrom egy picit, és mehet formába, amiben megsütöm. 180 fokon kb. 45-50 perc alatt sült meg. Jól szeletelhető, nem túl tömör és még egészségesebb is, mint a bolti kenyér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.