2010. október 17.

Joghurtkrémes körtetorta

Eredetileg egy cukorbetegek számára is alkalmas tortát szerettem volna csinálni, igaz, a végén csak a krém lett ilyen. A tésztában sincs sok cukor, nem is vastag, úgyhogy talán még az is elmegy, de a karamellizált cukorban főzött körtére nincs mentségem...:) A tészta teljesen magába szívta a körtének szánt karamellt, de ennek ellenére az íze megmaradt. Éretlen körtéből is lehet csinálni, mert a főzés alatt megpuhul.

A körte
Hozzávalók:
  • 2 egész körte
  • 4 evőkanál cukor
  • egy deci félédes fehér bor (én muskotályos tokajit használtam)
  • őrölt szegfűszeg és fahéj
A körtéket megmossuk, kiszedjük a magházát és vékony szeletekre vágjuk. A serpenyőben a borból és a cukorból egy karamelles szirupot főzünk, és ebbe rakjuk bele a körtéket. Egy kis szegfűszeget és fahéjat szórunk rá, és pároljuk, de ne legyen egészen puha, ne főjön szét.

A tészta
Hozzávalók:
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 dkg vaj
  • tej
  • 4 dkg cukor és egy csomag vaníliás cukor
  • egy evőkanál kakaó
  • fél csomag sütőpor
A tejet a tojással,a puha vajjal és a cukorral elkeverjük. A lisztet összekeverjük a kakaóval és a sütőporral. A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásoshoz, és elkeverjük simára. Egy önthető állagú tésztának kell lennie, mint amikor muffint sütünk. Tejjel lehet az arányokon javítani.
A körtét a sütőpapíros forma alján egyenletesen elterítjük és rásimítjuk a tésztát. 175 fokon sütjük kb. 20 percig, hagyjuk hűlni, majd levesszük róla a tortaformát és megfordítjuk az egészet. Utána visszarakjuk a formába. 

A krém
Hozzávalók:
  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 db fél literes natúr joghurt
  • fél citrom leve
  • egy egész citrom reszelt héja
  • édesítő
  • zselatin

A krémhez a tehéntúrót a joghurttal simára keverjük és hozzáadjuk a citrom héját és a levét. Édesítővel a megfelelő mértékben megédesítjük, akkor jó, ha egyszerre savanykás és édes is. A zselatint vízben feloldjuk és felforraljuk. A mennyiség attól függ, ki mennyire keményre szeretné csinálni a krémet. A zacskón egyébként rajta vannak az instrukciók. Bekeverjük a krémet a zselatinnal, és egy picit hagyjuk kötni. Ezután a tortaformába öntjük, rá a körtés alapra. 
Hűtőben másnapig hagyjuk kötni a krémet. 

A díszítés opcionális, íme az én verizóm: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.