2010. november 1.

Egyszerű almáspite

Egyszerű almáspite / A simple double crust apple pie

Gyors, nagyon őszi, kevés cukorral, édesítővel és teljes kiőrlésű liszttel, a család cukorbeteg tagjaira gondolva :) A tésztája eszméletlenül egyszerűen összeállítható, utána fél óráig pihentetjük a hűtőben, utána könnyen nyújthatóvá válik. Vékony tészta, sok alma, ilyen a jó almás pite. 

It's a quick and very autumny double crust apple pie with little sugar combined with sweetener and full wheat flour considering the number of family members who have diabetes. The dough is extremely easy to make and you only have to let it cool in the fridge for half an hour, then you can easily roll it. A thin layer of crust and lots of apple, this makes the perfect apple pie.




Hozzávalók / Ingredients:

A tészta / The crust
10 dkg teljes kiőrlésű liszt / 10 dkg of full wheat flour
10 dkg simaliszt / 10 dkg of normal flour
4 teáskanál cukor / 4 teaspoons of sugar
1 teáskanál sütőpor / 1 teaspoon of baking powder
kb. 10 dkg hideg vaj / 10 dkg of cold butter
hideg víz / cold water
őrölt szegfűszeg és fahéj / ground cloves and cinnamon
1 tojás / 1 egg

A töltelék / The apple filling
legalább 8 savanykás alma / at least 8 sourish apples
1 lime héja / the zest of 1 lime
fél lime leve / the juice of half a lime
édesítő / sweetener
őrölt fahéj / ground cinnamon

Először is készítstük el a tésztát. Kimérjük a kétfajta lisztet, és hozzáadjuk a sütőport, a lime reszelt héját és a fűszereket. Elkeverjük. Kis kockákban hozzáadjuk a vajat, és összemorzsoljuk a lisztet a vajdarabokkal. A hideg vizből egy keveset hozzáadunk, és elkezdjük gyúrni a tésztát, ha kevés a víz, adunk még hozzá. Egy nem ragadós, rugalmas tészát kell kapnunk. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. 

Az almákat meghámozzuk (ami szinte minden más esetben teljesen felesleges!), a magházukat kivájjuk, és vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben elkezdjük párolni, hozzáadjuk a lime levét és a fahéjat, illetve az édesítőt. Kb. 10 perc alatt, almája válogatja, puhára pároljuk, közben le is fedhetjük. Elzárjuk a tüzet, hagyjuk hűlni az almát. 

A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett felületen kinyújtjuk. Az előre kivajazott formába terítjük a tésztát, a sarkokba benyomkodjuk, majd a szélén a felesleget levágjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és kinyújtjul. A tésztával bélelt formába beleöntjük a tölteléket és elsimítjuk. Egy felvert tojással megkenjük a tepsi szélére fekfeküdt tésztát, és ráfektetjük a második tésztalapot. A szélen villával összenyomkodjuk a tésztát, és középen beágjuk, hogy távozhasson a gőz. A tetejét megkenjük a tojással, és megszórjuk mandulával. 180 fokon aranybarnára sütjük, majd egy kicsit hagyjuk hűlni, de már langyosan tálalható. Isteni! 

First of all make the crust. Measure the two types of flour, add the baking powder, the cloves and the cinnamon and the zest of lime. Mix it. Dice the butter and add it to the flour. Make a crumble with the butter and the flour and when it's done, add a bit of the cold water and start to knead. If needed, add some more water. It has to be a non sticky and flexible dough. Put it in the fridge for until the filling is being made. 

Peel the apples (which is almost every other time is unnecessary), cut the core out and slice them fine. Start cooking them in a pan and add the juice of the lime, the cinnamon and the sweetener. It takes about 10 minutes, depending on the type of the apples, to be done, you can put a lid on it too while cooking. When it's done, let it cool a bit. 

Get the pastry out of the fridge and roll it on a surface that has been sprinkled with flour before. Put it into your previously buttered dish and cut the surplus off at the edges. Knead these parts into a new ball again and roll it. With a beaten egg brush the edges of the pastry and lay the other layer of crust on it. Smooth the edges with a fork and brush the top of the pie with the rest of the beaten egg. Make a slash in the middle of the pie so that the steam can leave, and sprinkle with almond chips. Put it in the oven at 180 degrees Celsius until golden. It's perfect!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.