A cékla
- 4-5 darab közepes méretű cékla
- só és bors
- egy marék kakukkfű (ebből 2 szál a csirkéhez kell)
- sötét balzsamecet
- víz
A céklákat meghámozzuk (ajánlatos gumikesztyűben, nehezen jön le a kézről a cékla színe), és cikkekre vágjuk, nagyjából ugyanakkora darabokra. Egy tepsibe rakjuk őket, megsózzuk és megborsozzuk, rácsipegetjük a kakukkfű leveleit,egy kis vizet öntünk alá, és lefedjük. 200 fokos sütőben legalább egy óra alatt megpuhul. Amikor kész, levesszük a fóliát, amivel lefedtük és hagyjuk a vizet elforrni. Ezután kivesszük a sütőből, és rálocsoljuk a balzsamecetet, jól összekeverjük és visszarakjuk a sütőbe. Kb. 15-20 perc még, mire ragacsosra sül, közben 2-3 alkalommal jól keverjük át. Amikor kész, nem lesz alatta már víz, sötét és ragacsos lesz a balzsamecettől.
A csirkesaláta
- egy fél csirkemell filé
- 1 fej lilahagyma
- 1 csomag mini mozzarella
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál tejföl
- 1 nagy paradicsom
- 2 szál kakukkfű
- só, bors
A lilahagymát megpucoljuk, félbevágjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben pici olívaolajon elkezdjük párolni, közben megsózzuk és megborsozzuk, és hozzácsipkedjük a két szál kakukkfű leveleit. Amíg puhul a csirkemellet kis kockákra vágjuk. A hagyma ez alatt készre párolódik, ezt áttesszük egy tálba, és kihűtjük (én általában a tetőtéri ablakba szoktam a hűlni vágyó összetevőket kirakni, eddig még semmi sem esett ki a tetőre, de lekopogom). A serpenyőbe egy pici olajat rakunk és rádobjuk a csirke kockákat. . Megsózzuk és borsozzuk, lefedjük 10 percre, utána hagyjuk pirulni őket kicsit. A két gerezd fokhagymát apróra vágjuk, a végén hozzáadjuk a csirkéhez és együtt pirítjuk őket. Majd ez is mehet hűlni. Közben a hagymára rádobáljuk a mozzarella golyókat, a paradicsom magok nélküli húsát feldarabolva, és a hideg csirkét. A két evőkanál tejfölt egy kis borssal és sóval elkeverjük és hozzáadjuk a többihez, jól elkeverjük, és hagyjuk állni, amíg a cékla kész nem lesz, össze kell érjenek az ízei.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.