2013. január 6.

Fűszervajas csirke rozmaringos sültkrumplival


Hozzávalók a csirkéhez
  • 3 egész csirkemell 6 félre bontva 
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy nagy maréknyi kakukkfű 
  • 3 levél zsálya
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 tojás 
  • zsemlemorzsa
  • liszt 

 A csirkét sóval vagy egy kis sültcsirke fűszersóval megfűszerezzük a panírozás előtt. Először lisztbe, majd tojásba, végül a parmezánnal elkevert kenyérmorzsába forgatjuk. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt és helyezzük rá a bepanírozott csirkéket. A vajat puhítsuk meg annyira, hogy villával könnyen keverhető legyen, majd adjunk hozzá sót, a kakukkfüvet és az áttört fokhagymát. A csirkemellbe oldalirányban vágjunk bele, de ne vágjuk át őket teljesen, majd a csirke belsejét kenjünk be a fűszervajjal. Amikor minden csirkével megcsináltuk ezt, a maradékot kenjük  a panírozott részre, a csirke tetejére. 200 fokon kell sütni, amíg a panír szépen megpirul és a csirke átsül. 


Hozzávalók a krumplihoz 
  • 1 kg krumpli
  • só, frissen őrölt bors 
  • 3 rozmaring ág 
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj

A krumplit megmossuk, és ha a héja elég vékony, meg sem kell pucolni őket, csak kb. 5 mm-es vastagságú szeletekre kell vágni őket (legegyszerűbb gyalu használatával). A krumpli szeleteket szétterítjük egy tepsin és megsózzuk, borsozzuk őket. Apróra vágjuk a fokhagymát és a rozmaringot, a krumplit meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és a fűszerekkel együtt alaposan összekeverjük, majd megint szétterítjük. 200 fokon addig sütjük, amíg szépen megpirulnak a szeletek. Érdemes 5-10 percenként az egészet átkeverni.

3 megjegyzés:

  1. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez volt életem legjobb csirkeétele. Egy ízorgia, ami egy csirkemellnél meglepő. Szaftos, és minden falat egy kicsit más, kívül ropogós. A kijevi csirkemell összes finomságával, olaj nélkül. Szerintem a fűszervajban lévő fűszerek variálhatók, alap a fokhagyma, aztán jöhet az összes olaszos fűszer, egyenként vagy egyszerre. Legutóbb kakukkfű, bazsalikom, és még zsálya (!) is volt benne. Eszméletlen volt!

    VálaszTörlés
  2. De kicsi ez az ablak.... :-). A fűszerek mind zöldek voltak, nem tudni, hogy szárított fűszerekkel hogy működne, valószínűleg jól, esetleg több kell belőle.A zsályától nem kell félni, egyáltalán nem keserű, és valami érdekes, mély ízt ad, de kevés is elég belőle. Volt egy ki újítás is, a blogtulajdonos most felülről vágta be a bepanírozott melleket, több helyen. ez jobb, mint oldalról, mert a vaj egyáltalán nem tud kifolyni, ami jó :-)

    VálaszTörlés
  3. És nem tudom nem elmondani, hogy a köret egy spéci sült krumpli volt (nem ezen bejegyzésben lévő), ami megérdemelne egy külön bejegyzést. Ezúton szólítom fel a blogtulajt, hogy rakja fel egyszer, mert trükkös, és megérdemli, hogy közkinccsé legyen. Hát ennyit erről, szia lányom!

    VálaszTörlés

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.