2010. augusztus 19.

Diós muffin

Dióimádó nagymamáknak ajánlom 77. születésnapra :)

Hozzávalók 6 db muffinhoz:
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • egy pici olaj
  • kevés tej
  • fél csomag sütőpor
Hozzávalók a citromos krémhez:
  • 1 doboz natúr Philadelphia krémsajt
  • 1 lime leve
  • porcukor
  • 1 doboz habtejszín
A muffinhoz a tojást a tejjel, az olajjal és a cukorral elkeverem. A liszthez hozzáadom a sütőport, és a darált diót. Egyesítem a száraz és a nedves részeket, és ha kell, adok még hozzá tejet. Egy kis rumaroma jól megy hozzá.
Beletöltöm a formába, és 170 fokon 25 perc alatt megsütöm őket.

A krémhez a krémsajthoz hozzáadom a lime levét és a cukrot, és simára keverem vele. A tejszínt felverem, és hozzákeverem a sajtkrémhez. Ízlés szerint lehet édesíteni, illetve savanyítani a citromlével. Rákenem a muffinok tetejére, és díszítésként egy egész dióbelet rakok rájuk.

Házi lila hagymás-kakukkfüves kenyér


Hozzávalók:
  • 20 dkg simaliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dl langyos víz
  • 3 kávéskanál só
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • egy kevés olívaolaj
  • tojás a kenéshez

Elkészítés:

Bevallom férfiasan, nem kézzel szoktam gyúrni a tésztát, ezt a kenyérsütő gépre bízom, mert nálam sokkal ügyesebb, és gyorsabb is. 
Az élesztőt a langyos tejbe rakom, egy kis cukorral, és hagyom hogy felfusson. Eközben a hagymát összevágom apróra, és olívaolajon megdinsztelem, amíg finom édes nem lesz. A kétféle lisztet a gépbe rakom, hozzáadom a sót, a kakukkfüvet, a hagymát, egy kevés olajat, és a felfuttatott élesztőt. Beindítom a gépet, és ahogy kever, hozzáadom a vizet, attól függően, mennyire lett száraz a keverék. Egy rugalmas, nem túl ragadós tésztát kell kapnunk a végén. Kb. 10 perc után kiveszem a tésztát a gépből és egy tálban egy óra alatt megkelesztem a duplájára. Újra összegyúrom, és egy kivajazott formába rakom. A tetejét bevagdosom és megkenem a tojással. A sütőben 180 fokon olyan 25 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrzöm, és ha jó, kiveszem, kicsúsztatom a formából, és hagyom kihűlni. 

Rácsos almás pite meggyel

Azért lett meggyes is az almás pite, mert sajnos kevés almát vettem (tanulság, az ember nem 1 kiló almát vesz a piacon, amikor az az 1 kiló csak 5 darab), meggy pedig mindig van a mélyhűtőben frissen elrakva, és hát lássuk be, a meggy szinte minden süteménynek jót tesz. A tészta részben rozsliszttel készült, úgyhogy ez egy reform jellegű almás pite lett. Rácsos pedig Nővér kérésére lett :)


Hozzávalók a tésztához:
  • 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 25 dkg simaliszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 2 nagy evőkanál natúr joghurt
  • 15 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez :
  • 5 közepes alma
  • egy marék mazsola
  • egy citrom héja
  • fél citrom leve
  • fahéj
  • édesítő
  • fél kg mélyhűtött magozott meggy
  • +1 marék összedarabolt dió a tetejére
A tésztához a kétfajta lisztet összekeverem a sütőporral és belemorzsolom a margarint. Hozzáadom a két tojást, a joghurtot és a cukrot, és összegyúrom, amíg szép rugalmas tésztát nem kapok belőle. Egy kis liszt a gyúrás során lehet, hogy kell, ha túl lágy lesz a tészta. Félrerakjuk pihenni, amíg a tölteléket megcsináljuk.

Az almákat megmosom és lereszelem, én nem szoktam meghámozni, de aki nem szereti a héját, az nyugodtan hámozza meg. Amikor kész, az alma levét kinyomkodom (nehogy kiöntse valaki, leszűrve eszméletlen finom, igazi 100%-os almalé, az almás sütik készítésének legjobb része), egy serpenyőbe rakom, ráreszelem a citrom héját, rányomom a levét, hozzáadom a mazsolát, a fahéjat és az édesítőt, ízlés szerint. Felrakom a tűzre, és kb. 10-15 perc alatt megdinsztelem. A meggyet szintén megdinsztelem egy kicsit, sok levet kiad magából, ezt nem rakom rá a tésztára, mert eláztatná. 

A tésztát kinyújtom, méretre vágom, és belerakom a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A megmaradt széleket újra összegyúrom, kinyújtom, mert ezekből lesznek a rácsok.
Az almás tölteléket rásimítom, a meggyet egyenletesen eloszlatom a tetején. A rácsokat ráfektetem, és megszórom a dióval. 180 fokra rakom a sütőbe, alulról is sütöm egy ideig, hogy a tészta biztosan ne ázzon el. Kb. 20-25 perc kell neki, amikor a dió és a rácsok megpirultak a tetején, kiszedem a sütőből.
Nem lesz nagyon édes, de az almás pite pont úgy jó :) 

2010. július 29.

Brownie mentás sült barackkal


Felkutattam az internetet brownie receptek után, és a legtöbbjükben elég sok cukor és vaj szerepelt, ami egyértelműen kell ahhoz, hogy a brownienak meglegyen az a tipikus ropogós külseje és ragacsos belseje, de én azért szerettem volna egy kicsit könnyebb verziót sütni, ezért íme a saját brownie receptem, nem kifejezetten édes, de nagyon csokis és kakaós, a sült barackkal együtt nem sokáig tartott, amíg mind elfogyott.


Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 tojás
  • 10 dkg fekete csoki
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 dl olaj

A barackhoz:
  • annyi nektarin vagy őszibarack, amennyit szeretnénk
  • pár levél menta feldarabolva
  • egy citrom vagy lime héja és a leve
  • cukor

Elkészítés:

A cukrot a 3 tojással és az olajjal összekeverjük. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a kakaóport és a sütőport. A fekete csokit felvágjuk egész apró darabokra, és beleforgatjuk a lisztes keverékbe. Összekeverjük a nedves és a száraz összetevőket. Egy nem túl magas falú edényt kivajazunk, és mehet bele a tészta, egyenletesen elsimítva. 175 fokon kb. 15-20 percig kell sütni, nekem 15 percnél már nem ragadt a tűre semmi, azonnal kivettem, és így még a közepén ragacsos maradt.

A barackot megmossuk, félbevágjuk és kiszedjük a magját. Héjas felével lefelé egy tűzálló edénybe tesszük, ráreszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk a levét, és szórunk rá egy pici cukrot.  A mentaleveleket összetépkedjük és rászórjuk a barackra. Alufóliával lefedjük, és kb. 20 percre berakjuk a sütőbe, utána levesszük a fóliát és hagyjuk hogy egy kicsit karamellizálódjon. 

2010. július 21.

Thai currys csirkeleves


Ebben a melegben személy szerint a leves a maximum, amit főtt étel kategóriában kedvem van megenni. Egy hasonló levest ettem a minap egy étteremben, úgyhogy megpróbáltam házilag rekonstruálni az itthoni alapanyagokból. Elég sűrű, kiadós leves, pont jó, ha az ember mást már nem is akar enni.

Hozzávalók:
  • egy fél csirkemell felkockázva
  • három-négy levél kínai kel csíkokra vágva
  • 2-3 vékonyabb szál sárgarépa karikára vágva
  • egy marék gomba szeletekre vágva
  • egy kis marék spagetti tészta félbetörve
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 teáskanál keményítő
  • 1 szál tárkony
  • rozmaring ízlés szerint
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 teáskanál thai red curry
  • só, bors
Elkészítés:
A feldarabolt csirkét egy kis olajon fehéredésig pirítom, sózom és borsozom, lefedve megpárolom kb. 10 perc alatt, majd hagyom elfőni a vizét és egy kicsit megpirítom, hogy szép színe legyen. Egy tányérra kiszedem a megpirított csirke darabokat, az edényembe pedig beledobom a kínai kel csíkokat. Nem kell neki sok idő, hamar összeesik, egy picit pirítom és már dobom is hozzá a gomba szeleteket.
Amikor a gomba pici levet engedett, beledobom a karikára szeletelt sárgarépát, átkeverem, hozzáadom a fűszereket, a curryt, a kurkumát, a tárkonyt és a rozmaringot. Összekeverem, és kb. másfél liter vizet öntök hozzá, attól függően ki mennyire akarja sűrűre a levest. Lefedve addig főzöm, amíg a sárgarépa meg nem puhul. 

Eközben a tésztát külön megfőzöm egy kisebb edényben, és amikor a répa is megpuhult, hozzáadom a leves többi részéhez. 
A tejfölt a keményítővel és a levesből egy kis lével simára keverem, majd a levest leveszem a tűzről és hozzákeverem a habarást. Vissza a tűzre, kettőt rottyan és már kész is. 

Ha lett volna itthon szárzeller vagy babcsíra azt is biztosan rakok bele. A végén még egy kis friss rozmaringot is raktam hozzá, hogy felélénkítse az ízeket. 

2010. május 29.

Egyszerű zöldfűszeres túrókrém

Feri kérésére, íme a nagyon egyszerű túrókrém :)


Hozzávalók:
  • túró
  • fokhagyma
  • bazsalikom
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • só, bors
  • tejföl
A túrót a tejföllel elkeverjük, a tejföl mennyisége attól függ, mennyire szeretnénk krémesre lazítani a túrót. A bazsalikomot és a rozmaringot apró darabokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a kakukkfű leveleit leszedegetjük és mindent hozzáadunk a túróhoz. Az egészet sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. A lényeg, hogy sok fűszert rakjunk bele :)

Spárgás - krumplis lepény


A recept Jamie Oliver "Jamie at home" c. sorozatából származik, azon belül a második évadban a spárgáról szóló részből. Viszonylag gyors és egyszerű de nagyon finom és kifejezetten laktató, nekünk nagyon ízlett :) A zöld spárgát ajánlom mindenkinek, hamar megpuhul és az íze nagyon jól harmonizál a vajjal és a krumplihoz hozzáadott sajttal. Kívánja is a salátát maga mellé, egy kicsit könnyít a tömörségén. A mennyiségek az általam elkészített verzióra érvényesek, az eredetiben kevesebb spárga szerepel, és talán a mennyiségek is mások.

Hozzávalók
  • 1 csomag réteslap
  • 2 csomag zöld spárga 
  • 8-10 szem krumpli 
  • 2 dl tejszín 
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • 3 tojás 
  • kb. 2.5 dkg vaj megolvasztva

A zöld spárgáról letörjük a fás végét, és az egész szálakat lobogó sós vízbe dobjuk, kb. 5-10 perc alatt meg is puhul. A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben azt is megfőzzük egész puhára. A spárgát, mikor kész, leszűrjük. Eközben a vajat megolvasztjuk, és előveszünk egy olyan tepsit, aminek van pár centi magas fala. A réteslapokat egyenként bekenjünk az olvasztott vajjal és a tepsibe fektetjük, kibéleljük vele. Én csak a 12 lapos csomagnak kb. a felét használtam el. A megfőtt krumplit leszűrjük és egy tálban krumplinyomóval széttörtjük. Hozzáadjuk a sajtot, a tejszínt, sót, borsot és gyakorlatilag egy krumplipürét készítünk belőle. Amikor kicsit már kihűlt, hozzáadjuk a három tojást és elkeverjük azzal is. A masszát beleöntjük a tepsibe, elsimítjuk. A spárgákat ennek a tetejére fektetjük, és mikor az összes rajta van, a maradék vajjal megkenegetjük a tetejüket, ez megóvja őket a kiszáradástól és nagyon finom is lesz. Nekem kb. fél órát volt bent 180 fokon, Jamie 20 percet mond, minden esetre tűpróbával lehet ellenőrizni mikor sült át a krumpli is. 20-30 percig hagyjuk hűlni, utána tálalható.

2010. március 31.

Padlizsánkrémmel töltött gomba




Hozzávalók 2 nagy adaghoz

A gombához
  • 8-10 gomba 
  • 1 padlizsán
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • kis citromlé 
  • 2 ek. tejszín 
  • sajt a tetejére ízlés szerint 
A körethez
  • 2 dl rizs 
  • 4 dl víz
  • a gombák tönkjei 
  • egy csomag angol szalonna, vagy bármilyen hús
  • 2 szál újhagyma 
A krémhez a padlizsánt, vagy simán gáz felett, vagy egy száraz serpenyőben elkezdtem megsütni, héjával együtt, mint amikor nyáron a grillen sütjük. Egész feketére kell sütni, gyakorlatilag meg kell égetni, ami nem gond, mert a héját úgyis leszedjük később, belül pedig így lesz puha. Amikor megpuhult minden oldalról, egy tálba tesszük és lefedjük, hogy a gőzben felpuhuljon a héja, amit aztán nagyon könnyen le lehet húzni. Ezután a padlizsán húsát, ami már így is krémes, kicsit összevagdaljuk, és egy serpenyőben hozzáadjuk az egy gerezd összezúzott fokhagymát, a tejszínt, egy kevés citromlevet, és sózzuk. A gombák tönkjét kiszedjük, és félretesszük. A gombafejeket kicsit megsózzuk, és beletöltjük a padlizsánkrémet, és ha akarunk, rakhatunk egy kis sajtot is a tetejére. 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sül.

A gombák tönkjét felhasználhatjuk a körethez. Én külön megfőztem a rizst, és a serpenyőben összepirított újhagymát, gombát és angol szalonnát hozzákevertem. Könnyű, de laktató ebéd lett belőle :)

2010. március 23.

Házi paprikás-magvas kenyér




Életem első kenyérsütési próbálkozása, szerencsére sikerült, talán kicsit sótlan lett, de ezt lehet kompenzálni a rárakott finomságokkal :)


Hozzávalók
  • 25 dkg simaliszt 
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1, 5 ek. pirospaprika 
  • 1 dl tej 
  • 5 dkg élesztő 
  • 2 dl langyos víz 
  • egy kevés olaj 
  • napraforgómag 
  • lenmag
  • só, bors
Az 1 dl felmelegített tejbe rakok egy kevés cukrot, és ebbe morzsolom az élesztőt, amit hagyok felfutni. Közben összekeverem a kétfajta lisztet, a pirospaprikát, a sót és a magokat. Én kenyérsütő gépben dagasztottam meg a kenyeret, mert saját kezűleg biztos nem sikerült volna ilyen jól összegyúrni...:) Tehát a lisztkeveréket, az olajat és a közben felfutott élesztős tejet beleöntöm a gépbe, ami szépen össze fogja nekem gyúrni a tésztát. Ezután mehet bele a langyos víz, figyeljünk hogy mikor lesz megfelelő az állaga, rugalmasnak kell lennie. Mikor kész, egy lisztes aljú edényben kelesztem amíg a duplájára nem nő, utána újra összegyúrom egy picit, és mehet formába, amiben megsütöm. 180 fokon kb. 45-50 perc alatt sült meg. Jól szeletelhető, nem túl tömör és még egészségesebb is, mint a bolti kenyér.

2010. január 20.

Fehérborban párolt csirke




Hozzávalók 
  • 6 csirke felsőcomb 
  • 1 póréhagyma
  • 1 csomag mozzarella 
  • 1 deci fehérbor 
  • olaj, só, bors
A combokról leszedjük a bőrt, és megsózzuk, megborsozzuk őket. Egy tűzálló tálban pár perc alatt megpirítjuk a külsejüket, majd hozzáöntjük az egy deci bort, lefedjük és 200 fokos sütőben készre pároljuk. Eközben a pórét felkarikázzuk, és egy serpenyőben fedő alatt megpuhítjuk. Sózzuk és borsozzuk is, ízlés szerint. Amikor a csirke készre párolódott (ha a csont melletti részek is már jók, akkor van kész), a tetejére halmozzuk a hagymát és a felkarikázott mozzarellát, és addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.

2010. január 18.

Vasárnapi ebéd a barátoknak

Az, hogy mind elfogyott, remélem a sikert mutatja :)

A menü / The menu:
Paradicsom bazsalikommal és mozzarellával
Mustáros-rozmaringos csirketekercs
Málnás kávékrém

Paradicsom bazsalikommal és mozzarellával
Kisebb darabokra vágott paradicsomot összekeverünk félbevágott olívabogyóval és a mozzarella golyókkal, és az egészet egy kis olívaolajjal összemixelt bazsalikommal ízesítjük. Frissen őrölt bors és só megy rá.


Mustáros-rozmaringos csirketekercs 





Hozzávalók
  • csirkemell
  • rozmaring 
  • mustár
  • fokhagyma
  • só, bors
  • húskötöző cérna
A fél csirkemelleket hosszában szeletekre vágjuk. Érdemes bepácolni előző este. A páchoz csak össze kell keverni a mustárt a széttört fokhagymával. Bekenjük vele a csirkéket. Másnap a csirkeszeletekre egy-egy kis rozmaring ágat rakunk, feltekerjük, és megkötözzük a cérnával. Serpenyőben elősütjük, majd fóliával lefedve 200 fokos sütőben készre sütjük. A végén lehet sajtot rakni a tetejére, és még tovább sütni, amíg meg nem pirul. Sütőben sült, olívaolajos krumplival, vagy párolt zöldséggel lehet köríteni
Málnás kávékrém 

Hozzávalók
  • mascarpone
  • málna (mélyhűtött is lehet) 
  • instant kv /
  • tej
  • porcukor 
  • babapiskóta 
  • rum, vagy rum arom 
A mascarponét összekeverjük a kis forróvízben feloldott kávéval, rummal, vagy rum aromával és a porcukorral. Módosítsuk az arányokat, ízlés szerint.A tejben feloldunk egy kevés kávét, és adunk hozzá egy kis rumot. A babapiskótákat kis időre belemártjuk a tejbe, és a pohár aljára tesszük őket. A málna egy részét a piskótára rakjuk, aztán jöhet a krém, majd megint málna, és megint krém. Hideg helyen hagyjuk állni egy kicsit.

2010. január 5.

Aszalt gyümölcsös muffin





Kicsit változtattam a szokásos muffin recepten, de az eredmény nagyon jó lett, úgyhogy íme az újfajta muffin :)

Hozzávalók 12 muffinhoz
  • 30 dkg liszt 
  • 10 dkg cukor 
  • 2 evőkanál natúr kakaópor
  • 2 tojás
  • 2 dl tej 
  • aszalt gyümölcsök (barack, szilva, papaya-ananász keverék)
  • kandírozott narancs-és citromhéj 
  • 1 ek. olaj 
  • fahéj, őrölt szegfűszeg, rumaroma
  • 1 csomag sütőpor 
A tésztához a nedves részeket, a tojást, cukrot, tejet, olajat és a fűszereket összekeverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport, a kakaóport, az összedarabolt gyümölcsöket, a citrom - és narancshéjat. A sütőt előmelegítjük kb 170 fokra. A tészta két részét összekeverjük, és a sütőforma mélyedéseibe töltjük. Kb. 20 perc alatt megsülnek. A tetejére csokiból, egy kevés vajból és nagyon kevés cukorból olvasztott krémet készítettem.

Kukoricás cukkiniragu




Egyszerű, könnyű és gyors is. Én köret nélkül ettem, de a rizs jól megy hozzá. A kolbászt ki lehet hagyni belőle, úgy még könnyebb, és vegetáriánus lesz.

Hozzávalók
  • cukkini 
  • morzsolt kukorica
  • felkarikázott kolbász
  • tejföl 
  • újhagyma 
  • só, bors, fűszerek (tetszőleges)

Egy kis olajon megfonnyasztjuk a felvágott újhagymát, és mellédobjuk a kolbászt, hagyjuk kicsit megpirulni. A cukkinit hosszában félbe, megint félbe majd kb 1 centis darabokra vágjuk, és mehet az is a serpenyőbe. Megsózzuk, és lefedjük. Amikor megpuhult hozzákeverjük a kukoricát, a fűszert és a tejfölt és összeforraljuk.

2010. január 4.

Gombás lepény



A tészta eredeti receptje a Rachel Allen-féle szódabikarbónás kenyértészta, kentem rá egy kis paradicsomszószt, dobáltam a tetejére gombát, lilahagymát és egy kis sajtot. Az eredmény egy laktató, húsmentes gyors ebéd lett.

2009. november 2.

Almás palacsinta juharsziruppal



A mennyiségek attól függnek, mennyi palacsintát akarunk csinálni. Tulajdonképpen ez egy sima palacsinta tészta, csak a tojásfehérjét külön felvertem és utólag kevertem bele, ettől lesz könnyű és habos. 4 kisebb alma, 40 deka liszt, 3 tojás, ez legalább 4 embernek elegendő mennyiségű tészta.

Hozzávalók
  • liszt 
  • tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ásványvíz vagy tej
  • alma
  • őrölt fahéj 
  • 1 citrom héja
Az almát lereszeljük és a levét kinyomkodjuk, hogy ne legyen túl nedves a tészta (a levét természetesen leszűrjük és megisszuk :) ). A 3 tojást szétválasztjuk. A fehérjét félrerakjuk, a végén kell majd felverni. A sárgájához adunk egy kis tejet vagy vizet, a vaníliás cukrot és a lereszelt almát. Adunk egy kis fahéjat hozzá és összekeverjük. A lisztet részletekben adjuk hozzá, ha túl sűrű lesz, akkor adjunk hozzá egy kis vizet. Nem kell nagyon híg tésztát csinálni, de azért legyen folyós. A végén felverjük a tojásfehérjét és hozzákeverjük a tésztához. Nagyon hamar megsül, sülés közben még formázni is lehet, és nagyon finom.
A juharszirup szinte kötelező mellé, így lesz teljesen őszi :)

2009. október 7.

Gyömbéres chilis muffin




Múlt héten azt álmodtam, hogy ezt a konkrét muffint sütöttem meg, így hát gondoltam mért ne próbálnám ki ezt a szó szerint álom muffint :)

Hozzávalók 12 darabhoz 
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor 
  • 2 dl tej 
  • gyömbér 
  • 10 dkg feketecsoki 
  • chilipor 
  • 2 ek. natúr kakaópor
A cukrot kimérjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét félrerakjuk, a sárgáját hozzáadjuk a cukorhoz. Hozzáadjuk a tejet, és összekeverjük az egészet. A gyömbért apró darabokra vágjuk és hozzáadjuk a tejes-cukros keverékhez.
A lisztet kimérjük, hozzákeverjük a kakaóport, a sütőport, a chiliport, és a darabokra vágott csokit. A száraz és a nedves részt összekeverjük. A tojásfehérjét keményre verjük és hozzákeverjük a tésztához. 160-170 fokon kb. 25 perc alatt készre sül.

Chilis limeos csirke sütőtökkel


Gyors és egyszerű elkészíteni, viszont különleges és laktató. A sütőtök édességét ellensúlyozza a lime savanyúsága, a fokhagyma és a gyömbér pedig alapból hihetetlenül jó párosítás.

Hozzávalók a csirkéhez
  • csirkemell
  • gyömbér
  • 1 lime leve 
  • só, bors
  • chili por 
Hozzávalók a sütőtökhöz 
  • egy fél sütőtök 
  • gyömbér
  • fokhagyma
  • só, bors 
  • alufólia a batyuhoz

A sütőtököt kettévágjuk, és a magját kikaparjuk. Meghámozzuk, és azonos nagyságú darabokra vágjuk. A fokhagyma és a gyömbér mennyisége attól függ, ki mennyire akarja erősre ízesíteni, felvágjuk mindkettőt apró darabokra és a tökre szórjuk. Sózzuk, borsozzuk és alufólia batyuban 200 fokon kb 45 perc alatt megpároljuk a sütőben.
A csirkét közben feldaraboljuk, egy kis olajra dobjuk és elkezdjük sütni. Megsózzuk, borsozzuk és amikor már kifehéredett, hozzáadjuk a chiliport. Rögtön utána jöhet a lime leve is, és fedő alatt 5-10 perc alatt megpároljuk, a fedőt utána levesszük és egy kicsit elforraljuk a vizet alóla. Ezzel készen is van a csirke, már csak a sütőtökre kell várni, és ehetünk is.

2009. július 28.

Almás-szedres-barackos morzsa



A szeder igazi saját, kerti feketeszeder :) Ez egy energiaszegényre tervezett változat, a margarin és a cukor mennyisége nagyon kicsi, eddig mindenhol sokkal többel láttam, de így is nagyon finom lett, mert a gyümölcsök saját íze nagyon jó cukor nélkül is.

Hozzávalók 4 emberre

Gyümölcsök
  • 3 nagyobb őszibarack 
  • 3 alma 
  • egy mélytányérni fekete szeder
  • fahéj 
  • szerecsendió 
  • nagyon kevés barnacukor 

A morzsa
A mennyiség attól függ, ki mennyit szeretne rárakni.
  • teljes kiőrlésű liszt 
  • margarin 
  • cukor 

Az almát félbevágjuk, és felszeleteljük nem túl vastagra. A barackot szintén feldaraboljuk. Egy serpenyőbe rakjuk a két gyümölcsöt, és adunk hozzá fahéjat, és egy kicsi szerecsendiót. A nagyon kevés barnacukrot is rászórjuk, és addig pároljuk, amíg az alma kicsit össze nem esik. Amíg ez készül, vesszük a lisztet, belekeverünk egy kis cukrot, és hozzárakjuk a hideg margarint, és elkezdjük összemorzsolni. Nem kell összegyúrni, a lényeg hogy a margarinos liszt morzsás maradjon. Amikor kész a gyümölcs, beleöntjük abba a formába, amiben majd sütjük az egészet, és rádobáljuk a szedret. Jöhet a tetejére a morzsa, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul.

Kakukkfüves-majorannás zöldségleves


Az eredetiben leveskocka helyett csirke alaplé van, de azzal épp nem rendelkeztünk itthon, úgyhogy marad a jó öreg kocka.

Tökéletes ebéd Nővér, és más álláskeresők számára állásinterjú előtt! 

Hozzávalók
  • 3 szál sárgarépa 
  • 1 fej hagyma 
  • 2 szál szárzeller 
  • 3 krumpli
  • kevés olívaolaj
  • majoranna
  • friss kakukkfű
  • só, bors 
  • 1 babérlevél
  • 2 dl tejföl 
  • kb másfél liter víz 
  • 2 leveskocka 

A hagymát felvágjuk nem túl apróra, és egy pici olívaolajon felrakjuk párolódni, sózzuk is meg egy kicsit. Ezalatt a répát meghámozzuk, és karikára vágjuk. A zellerszárat is felvágjuk szeletekre. Hozzádobjuk a hagymához, és összekeverjük. Ezután a kakukkfű leveleit leszedegetjük a száráról és mehet bele, a majorannával és a babérlevéllel együtt. Egy ideig dinszteljük őket, aztán jöhet bele a víz, és amikor felforrt, akkor a két leveskocka (mondja a doboz, de én a vízben előbb feloldottam és úgy öntöttem rá, így is jó volt). Közben a krumplikat meghámozzuk és felkockázzuk nagyjából egyforma méretű darabokra, és amikor a répa már 80%-ban megpuhult, hozzáadjuk a krumplit, és kb 10 perc alatt puhára főzzük. Amikor kész, levesszük a tűzről, hogy ne forrjon, és hozzáadjuk a tejfölt, visszatoljuk a tűzre és újra felforraljuk. Közben lehet sózni még, és a frissen őrölt bors is nagyon jót tesz neki.

2009. június 23.

Baracktorta banánbeütéssel





Hozzávalók (kb 28 centis tortaformához)

A tészta
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 
  • 2 tojás 
  • fél deci olaj 
  • két csomag vaníliás cukor
  • 8 db babapiskóta szérmorzsolva
  • fél citrom leve
  • egy egész citrom héja
  • + édesítő ha nem elég édes 
A töltelék
  • egy banán 
  • két doboz konzerv őszibarack
  • baracklekvár 
  • dió
  • mandulaforgács
  • szezámmag 
A tésztához kimérem a lisztet, és beleütöm a két tojást. Hozzáadom a két vaníliás cukrot, a citromlevet és a citrom héját, az olajat és a babapiskótát. Az egészet addig gyúrom, amíg egy nyújtható tésztát nem kapok. A forma méretének megfelelőre nyújtom ki. A papírral kibélelt formába rakom és a felesleges részeket az oldalára nyomkodom, hogy peremet képezzen.
A tészta legalját megkenem egy kis baracklekvárral. A banánt felszeletelem és a baracklekváros alapra rakosgatom. A barackot felszeletelem és mehet a banán tetejére. Egy lélektani pillanatban két réteg barack közé rakok még egy kis lekvárt. Aztán jöhet a többi barack. Az egész tetejét megszórom a mandulával, szezámmaggal és az összedarabolt dióval. 180 fokon kb 20-30 perc kell neki a sütőben.