2012. július 17.

Rozmaringos fokhagymás lepénykenyér



 Az ötlet tulajdonképpen nem saját, Jamie otthoni sorozatában kemencében sütött egy hasonló kenyeret, onnan jutott eszembe, hogy meg lehetne ez csinálni sütőben is többféle zöldfűszerrel és nem teljesen fehér lisztből. Biztos, hogy teljesen más stílus, mint amit ő csinált, de nagyon finom lett. Nem is túl bonyolult, hamar össze lehet dobni és akár még magában is nagyon finom.


Hozzávalók egy nagy tepsihez
  • összesen 75 dkg liszt, ízlés függő hogy milyen arányban van benne simaliszt és teljes kiőrlésű 
  • 420 ml meleg víz
  • két csomag szárított élesztő
  • 3 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor 
  •  egy nagy csokor snidling
  • pár szál kakukkfű
  • 5-6 szál friss rozmaring
  • 4-5 gerezd fokhagyma durvára darabolva 
  • olívaolaj 
 A tésztához a lisztet kimérjük, és összekeverjük az élesztővel, a sóval és a cukorral. Én kenyérsütő gépben dagasztottam, először a lisztet öntöttem bele, majd jöhet a víz, az apróra vágott zöldfűszerek és az egészet rugalmas állagú tésztává gyúrjuk. Kézzel először egy mélyedést kell a lisztbe csinálni majd abba önteni a vizet és onnan elkezdeni gyúrni a tésztát. Amikor kész a tészta, meleg helyen kelesztjük, amíg duplájára nem nő. Utána átgyúrjuk és a tepsi méretére nyújtjuk, amit előtte sütőpapírral kibélelünk. A tésztát áttesszük a tepsibe,  a tetejét megöntözzük olívaolajjal, rácsipegetjük a rozmaring leveleket és a fokhagymát is rászórjuk. Ezután az ujjunkkal mélyedéseket nyomunk a tésztába, illetve a tészta egész felületén szétoszlatjuk az olajat. 200 fokos sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.