2011. november 17.

Pozsonyi kifli nyírfacukorral

Pozsonyi kifli nyírfacukorral és édesítővel


Most, hogy végre van szabadidőm, bele tudok fogni macerásabb sütik elkészítésébe is, a pozsonyi kifli pedig minden karácsonykor nagy kedvenc (meg egyébként is, csak nem lehet sehol kapni). Az Ízmorzsák Elif módra blogon találtam egy szuper jó receptet a kiflihez, annyiban módosítottam, hogy a cukrot teljesen kihagytam belőle a két csomag vaníliás cukor kivételével, és xilittel és sacharinos édesítővel pótoltam. Elég mértékletesen bántam a nyírfacukorral, mert nagy mennyiségben hasmenést okozhat, ha valaki nincs hozzászokva, így az egész adagban csak 16 dkg volt. Szerintem még mehetett volna bele, így nem lett az a dögletesen édes süti, de talán valaki pont ezért fogja szeretni...:) Mivel mák nem volt itthon, csak diósat csináltam, de legközelebb tuti, hogy a fele mákos lesz.



Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg simaliszt átszitálva
  • 16 dkg hideg vaj
  • 6 dkg nyífacukor
  • fél kávéskanál sütőpor
  • fél kávéskanál szárított élesztő
  • két nagy evőkanál tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál tej
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 50 dkg darált dió
  • 10 dkg nyífacukor
  • ízlés szerinti mennyiségű folyékony édesítő
  • 1 citrom héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • rumaroma
A kenéshez:
  • 2 tojás sárgája
  • 1 fehérje
 A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral és a nyírfacukorral. A tejbe belekeverjük az élesztőt. A vajat összedaraboljuk és a lisztben elmorzsoljuk, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, a tojássárgáját, a sót és a tejfölt. Elkezdjük összegyúrni a tésztát. Az elején még szét fog esni, de a végén szépen megadja magát, és összeáll. Egy fél óráig pihentetjük a hűtőben, folpackba csomagolva. 

A töltelékhez a diót ledaráljuk, a tejet a nyírfacukorral, vaníliás cukorral és a citrom héjával elkezdjük melegíteni, majd amikor felforrt, hozzátesszük a diót és fakanállal kevergetve sűrű krémmé főzzük. Közben adagolhatjuk az édesítőt, meg a rumaromát ízlés szerint. Érdemes egy fokkal édesebbre csinálni, mert mikor kihűl, elég sokat veszít az édességéből. Hagyjuk kihűlni. 



A tésztát 24 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat csinálunk belőle, és kinyújtjuk. Nagy előnye ennek a tésztának, hogy baromi jól lehet nyújtani, egész vékonyra. A közepére teszünk egy csík tölteléket, és feltekerjük a kifliket. Megkenjük a sárgájával őket, majd hagyjuk, hogy megszáradjanak. Utána jöhet a fehérje, azt is hagyjuk megszáradni, majd 190 fokos sütőben addig sütjük, amíg szép barna nem lesz.


1 megjegyzés:

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.