2012. január 12.

Narancsos csokis pite nyírfacukorral


Hivatalosan is megállapítom, hogy imádom a nyírfacukrot. Ez az első olyan édesítő, amivel tökéletes mértékben helyettesíteni lehet a cukrot. Állagra is ugyanolyan, ugyanúgy viselkedik hő hatására, nincs mellékíze, és még sorolhatnám. Az egyetlen baj vele, hogy elég drága, de ha az ember egyszerre beruház egy nagyobb mennyiségbe, akkor elég gazdaságos, így legalább nem csinál az ember lánya annyi édességet....:) Ez most egy kifejezetten dögös süti lett, a 74%-os csokin kívül csak xilit van benne, nem mondom hogy teljesen diabetikus, de kisebb adagokban szerintem a cukorbetegeknek is teljesen megfelel.


Hozzávalók a tésztához
  • 10 dkg simaliszt 
  • 10 dkg Graham liszt 
  • 2 evőkanál kakaó
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 1 citrom héja
Hozzávalók a krémhez
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg 74 %-os fekete csoki
  • 60 gr nyírfacukor 
  • egy evőkanál rum
  • egy narancs héja 
  • egy fél narancs leve

  A tésztához a liszteket összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot, a citromhéjat, és az egészet összegyúrjuk. Ha esetleg nem akarna összeállni, egy teáskanál tejföllel rá lehet segíteni. Amikor összeállt, befóliázzuk és félretesszük pihenni negyed órára. Addig kivajazunk egy gyümölcstorta formát. A tésztát kinyújtjuk és belenyomkodjuk a formába, az alját megszurkáljuk villával és 190 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük. Utána kivesszük és hagyjuk kihűlni. 
A krémhez a tejet összekeverjük a nyírfacukorral, a narancshéjjal, a narancs levével és a vajjal. Az egészet felforraljuk, majd utána beleszitáljuk a kakaóport kisebb adagokban, folyamatos keverés mellett. Ezután beletesszük a csokit és addig keverjük, amíg bele nem olvad. Elővesszük a kézi habverőt és addig habosítjuk a krémet, amíg ki nem hűl. Utána a krémet ráöntjük a tészta alapra, és az egészet hűtőben addig hagyjuk állni, amíg a krém meg nem szilárdul. 

2 megjegyzés:

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.