2012. január 1.

Kekszes dobozban füstölt lazac


Ez volt a tegnapi nap nagy meglepetése. Régóta készülünk füstölőt építeni, de nem bírtam addig várni, és ki akartam próbálni a Jamie Oliver féle kekszes dobozban füstölést...:) Megmondom őszintén azt hittem, hogy nem fog működni, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Eszméletlen finom füstölt lazacot lehet benne csinálni, és tulajdonképpen tényleg nem kell hozzá semmi, csak egy doboz, egy darab rács meg egy kis forgács. Nekünk tölgy és bükk keverék volt itthon, ízre nagyon príma füstöt termel. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki otthon, egyáltalán nem csinál nagy füstöt, és még az illata is jó! :)


Szükséged lesz:
  • egy üres pléh kekszes dobozra 
  • egy darab rácsra, ami beleillik a dobozba
  • 2-3 marék forgácsra
  • egy darab lazacra

A kekszes doboz tetejét jó pár helyen át kell fúrni, hogy a doboz tudjon levegőt kapni. A rácsot kb. a doboz közepére kell helyezni, alá pedig betenni a forgácsot. A lazacot besózzuk és egy kis olívaolajjal bekenjük, majd a rácsra helyezzük és a dobozt becsukjuk. A tűzhely legkisebb lángjára, takarékra tesszük és otthagyjuk. Amikor elkezd füstölni egy picit, figyeljük az órát és kb. 10 perc múlva elzárjuk alatta a tüzet. Hagyjuk ott egy ideig még, majd amikor már kihűlt, levesszük a tetejét és a lazacot kiemeljük a rácsról. És kész is a házilag füstölt lazac!

2 megjegyzés:

  1. Milyen faforgácsot használtál?

    Én eddig csak a kuktafazékos módszert használtam. Teafüves kacsamell füstölés, Stahl módszer. Vagyishát valszeg ő is "csente" valahonnan... ;-)

    VálaszTörlés
  2. Az sem hangzik rosszul :) Azt hiszem bükk és tölgy keveréke volt a forgács, vagyis hát konkrétan inkább fűrészpor állagú volt, nem forgács, de nagyon szépen füstölt és nem is kellett belőle sok egy ekkora darab lazachoz.

    VálaszTörlés

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.