2011. április 13.

Pestós csiga

Az örök harc az élesztővel 

Nem tudom mi történt az utóbbi pár évben, de akárhányszor próbáltam élesztőt felfuttatni meleg tejben, sosem sikerült. Régebben hatalmasra megnőtt mindig, és gyönyörűen lehetett dolgozni vele...de most! Nem tudom mi az oka annak, hogy az élesztő ennyire  nem akar engedelmeskedni nekem, de legutóbb meguntam, és biztonságilag vettem száraz élesztőt, amit még futtatni sem kell. Csak sajnos tele van mindenféle mesterséges borzalommal, hiába lehet vele szép kelt tésztát csinálni. Mégis, a végeredmény nagyon finom lett :) 
A pesto bazsalikomból készült, igazi házi növesztésű bazsalikomból, házilag elkészítve és lefagyasztva. Olívaolaj, bazsalikom, fokhagyma, só és bors van benne, a darált mandulát vagy diót mindig frissen rakjuk bele természetesen. A frissen pirított magvakkal összekeverve és egy átpirítva az egészet, teljesen el lehet tüntetni az esetleg "mélyhűtő" ízt, olyan lesz, mint a friss. 


Hozzávalók a tésztához:
40 dkg teljes kiőrlésű liszt
fél dl olaj
1 dl tej
1 tojás
1 csomag futtatás nélküli száraz élesztő
só, bors

A lisztet összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és hagyjuk pihenni egy kis ideig, bár az élesztő csomagolása szerint nem kell hagyni kelni a tésztát. Egy kicsit magában így is keleget, bár nem annyira, mint az igazi élesztős tészta. 

A töltelékhez:
tetszőleges mennyiségű bazsalikom pesto
darált dió vagy más mag, mandula pl.
reszelt sajt
+1 tojás a tetejére
 
A darált diót vagy más magot szárazon megpirítjuk, hogy illatos legyen. Hozzákeverjük a pestot, és egy kis ideig együtt pirítjuk őket, majd levesszük a tűzről. A tésztát egész vékonyra kinyújtjuk,  és attól függően, hogy mekkora csigákat szeretnénk, akkora csíkokra vágjuk fel. A pestot rákenjük, ne túl vastagon, mert akkor nagyon tömény lesz. Bár a mélyhűtött pesto valamennyit mindig veszít az intenzitásából, még így is nagyon aromás. Vékony csíkban reszelt sajtot szórunk rá. A tésztát feltekerjük és felszeleteljük, a tetejüket megkenjük a felvert tojással. 200 fokon sütjük, amíg aranybarnára nem sül a sajt, ez kb. 10 perc. Veszélyes, mert nagyon eteti magát...:)


3 megjegyzés:

  1. Ami az élesztőt illeti, ha teszel egy kis cukrot az élesztős, langyos tejbe, akkor biztos, hogy fel fog futni.
    A receptet pedig ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Igen, közben továbbfejlesztettem az élesztő felfuttatási képességeimet, és azóta már mindig sikerül :) Köszi a tanácsot!

    VálaszTörlés

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.