2013. április 29.

Epres vaníliatorta nyírfacukorral

A legfontosabb tudnivaló a tortáról, hogy drága Nagyim 80. szülinapjára készült :) Az opcionális két csomag vaníliás cukortól eltekintve teljesen cukormentes, leszámítva a babapiskótát, de az elhagyható. 


 Hozzávalók a piskótához
  • 6 tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál nyírfacukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
Hozzávalók a krémhez
  •  fél liter tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg vaj
  • 2.5 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd
  • 1 citrom héja és leve
  • fél kg eper
  • 3 evőkanál diabetikus eperlekvár
  • nyírfacukor és édesítő ízlés szerint

A tojást szétválaszjuk és a fehérjét a nyírfacukorral együtt kemény habbá verjük. A vanília aromát a tojás sárgákkal összekeverjük és a fehérjéhez adjuk. A lisztet apránként beleszitáljuk a keverékbe és óvatosan összekeverjük a piskóta tésztát. Kapcsos tortaformában megsütjük, 160 fokon kb. 20 perc alatt .

A krémhez a tejben megfőzzük a pudingporokat, és megvárjuk, amíg kihűl. Habverővel belekeverjük az olvasztott vajat, a nyírfacukrot, a vanília kikapargatott belsejét, a citromhéjat és ha kell, még édesítőt is. Amikor összeállt, folyamatos habverés mellett hozzáadjuk a tejszínt is. Egy homogén krémet kell kapnunk. A piskótát kettévágjuk, és az alját visszatesszük a kapcsos formába. Az alsó lap vágott felét megkenjük egy kevés krémmel és felszeletelt eperrel borítjuk be, majd jöhet rá a krém, amire szintén teszünk szeletelt epret.  Kb. három evőkanálnyit tegyünk félre a krémből a díszítéshez. A felső lap vágott felét megkenjük a lekvárral és ráfektetjük a krémre. Egy éjszakára hűtőbe tesszük a tortát. A babapiskótákat bekenjük kívülről egy kevés vanília krémmel majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. A pirosat úgy érhetjük el, hogy egy kevés piros ételfestéket öntünk a reszelékre és addig morzsolgatjuk, amíg egyenletesen megszíneződik az egész. A tortát kívülről és oldalt bekenjük a maradék krémmel, rátapasztjuk kívülről a babapiskótát és a tetejét friss eperrel díszítjük fel. Piros tortazselével is be lehet vonni a torta tetejét. 


2 megjegyzés:

  1. Szia, nézd meg az Ízek és ötletek alábbi bejegyzését, mert van benne egy kis meglepetés Neked :) !

    http://gasztrosarok.blogspot.hu/2013/05/best-blog-dijak.html

    VálaszTörlés
  2. jaj köszi Boris nagyon cuki vagy :))

    VálaszTörlés

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.