2011. szeptember 21.

Teljes kiőrlésű piskóta joghurtkrémmel és barackkal


Sokáig gondolkoztam rajta, hogy vajon lehet e egyáltalán teljes kiőrlésű lisztből piskótát sütni, úgyhogy ma végre összeszedtem a bátorságomat és megpróbáltam. Az eredmény megdöbbentő; ugyanúgy viselkedik a piskóta ilyen lisztből, mint simából. Nem esik össze, nem lesz nehéz és az íze sem tér el annyira, hogy zavaró legyen, főleg ha valamilyen krém is van a sütiben. Itthoni források szerint a végeredmény "príma" :)
Hozzávalók kb. 12 kockához 
  • 18 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, bio
  • 6-7 hideg tojás mérettől függően, szétválasztva
  • 10 dkg kristálycukor 
  • 1 doboz (450 gr) natúr görög joghurt 
  • 1 doboz(450 gr)  sima natúr joghurt 
  • 10 gr zselatin, vagy egy csomag lapzselatin 
  • 1 citrom héja és egy kevés leve
  • édesítő ízlés szerint 
  • egy késhegynyi őrölt fahéj
  • egy kevés vanília kivonat vagy aroma
  • egy doboz konzerv őszibarack, vagy bármilyen más gyümölcs

A hideg tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük. A sárgákat összekeverjük és óvatosan a habhoz keverjük. A lisztet apránként a tojásos keverékhez szitáljuk, minden adagnál megkeverjük a tésztát, de óvatosan hogy ne essen össze. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe tesszük és 160 fokon sütjük kb. 25 percig, tűpróbával ellenőrizhető, hogy mikor van kész. Amikor kész, kivesszük és hűlni hagyjuk, majd hosszában kettévágjuk a piskótát, az alsó felét pedig visszatesszük a tepsibe, amit most folpackkal bélelünk ki.


A krémhez összekeverjük a kétféle joghurtot, belereszeljük a friss citromhéjat, hozzáadjuk a vaníliát és a fahéjat, majd az egészet jól összekeverjük. Citromlével és folyékony édesítőszerrel addig hangoljuk, amíg elég édes és savanyú nem lesz (ez az édesítő esetében egy bizonyos határig megy csak mert egy idő után mellékíze lesz, mint minden édesítőszernek sajnos, de úgysem fog annyi kelleni bele hogy feltűnő legyen). Amikor ez megvan, a zselatint kevés hideg vízben elkeverjük és egy kis lábosban felforraljuk, pár percig hagyjuk utána hűlni, egy kevés joghurtos krémet adunk hozzá és elkeverjük, majd az egészet kevergetés mellett beleöntjük a  joghurtos krémbe. Egy kicsit hagyjuk állni, addig a barackokat felvágjuk szeletekre és a piskóta aljára fektetjük őket (én le szoktam mosni a cukros levet a barackokról, ez esetben érdemes őket papírtörlővel megszárítani, hogy ne áztassa el a piskóta alját). Ráöntjük a joghurtos keveréket, a piskóta tetejét ráfektetjük és hűtőben 1-2 óra alatt megvárjuk amíg megköt a zselatin. Utána szeletelhető :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.