2014. május 4.

A jó almás pite 3 titka - és receptje

Igazán jó almás pitét nem nehéz csinálni, csak pár apró dologra kell odafigyelni. Almás pitével kapcsolatos tapasztalataim alapján a következő három tulajdonság határozza meg az igazán jó almás sütiket: 

1. A töltelék elég édes és elég savanyú is kell legyen, annál rosszabb nincs, mikor az alma ízét nem is érezni benne, mert elnyomja a cukor. 
2. Az almát nem szabad agyonfőzni, akkor a legfinomabb, ha puha, de nem annyira, hogy szétmenjen, amikor megkeverjük. 
3. A tésztát nem szabad kizárólag sima lisztből csinálni, sokkal finomabb lesz, ha van benne egy kis korpa tartalmú liszt, vagy bármilyen teljes kiőrlésű.

És persze az alapszabály mindig a sok töltelék, kevés tészta! :) 


Hozzávalók egy közepes méretű pitéhez:
  • 30 dkg simaliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1.5 dl tej 
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg hideg vaj 
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg 
  • 1 tojás megkenni a tetejét 
  •  kb. 3 kg alma, savanykás és édesebb fajta vegyesen 
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál nyírfacukor 
  • másfél citrom leve és egy citrom héja
  • két marék mazsola 
  • 2 teáskanál fahéj
 
A tésztát állítsuk össze először, hogy amíg kel, meg tudjuk csinálni a tölteléket is. A kétféle lisztet kimérjük, belekeverjük a szegfűszeget és belemorzsoljuk a hideg vajat. Az élesztőt meleg tejben egy pici cukorral felfuttatjuk és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A cukrot is hozzáadjuk, majd aki lusta, mint én általában, az dobja be a kenyérsütő gépbe az egészet, az majd szépen meggyúrja. Akinek nincs, az kénytelen lesz kézzel belemászni. Ha nem elég ragacsos a tészta, langyos vizet kell hozzáadni, de a végén nem szabad, hogy ragadjon. Egy rugalmas, sima tésztát kell kapni, amit ezután félreteszünk meleg helyre megkelni. 


Az almákat meghámozzuk, lereszeljük egy tiszta tálba, majd a levét kinyomkodjuk kézzel. A levét egyébként le lehet szűrni a végén, és meg lehet inni, nagyon finom! :) A kinyomkodott almát a mazsolával, citrom lével, a citrom héjjal, cukorral, nyírfacukorral együtt feltesszük alacsony lángon puhulni, néha megkeverjük. Érdemes megkóstolni, adni hozzá citromlevet vagy édesítőt, ha kell. Nem kell neki több 15 percnél, aztán hagyjuk hűlni. 


 
A tésztát kinyújtjuk, sütőpapíros tepsibe fektetjük, megtöltjük a töltelékkel és mindenféle kreatív módokon díszítjük a tésztával, csak ne felejtsük el lekenni tojással sütés előtt. 180 fokon kell neki kb. 20-25 perc, hogy mindenhol átsüljön.

1 megjegyzés:

Ha ízlett, kommentelj! / Make a comment if you liked it.