Nagyon hamar elkészülő fogás, amikor az ember lánya szakdolgozathoz gyűjt anyagot és nincs sok ideje főzni, mégis szeretne valami finomat enni. Igaz, hogy a krumpli nem a legkönnyebb étel, de a sült zöldség mellett elfér.
Hozzávalók 2 főre
A felfújthoz
- 2 nagyobb krumpli
- 1 gerezd fokhagyma
- friss rozmaring levél ízlés szerint
- 5 dkg sajt
- 3 evőkanál tejszín
- 1 dkg vaj
- 1 tojás szétválasztva
- só és frissen őrölt bors
A krumplikat meghámozzuk és felkockázzuk. Sós vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt, a vizet leöntjük alóla, és egy villával óvatosan összetörjük. Nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok. Hozzáadjuk a vajat és a tejszínt. A fokhagymát és a rozmaring leveleket felaprítjuk finomra, és hozzákeverjük a krumplihoz. A sajtot lereszeljük és a felét belekeverjük a krumplis keverékbe. Hagyjuk hűlni, és amikor már elég hideg, hozzákeverjük a tojássárgáját. A fehérjét felverjük és hozzákeverjük a krumplihoz ezt is. 3/4-edig megtöltjük a kivajazott szuflé formákat, ezeket egy tepsibe pakoljuk, amibe öntünk egy kevés vizet. A maradék sajtot a felfújtak tetejére halmozzuk. Az egészet 190 fokra berakjuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt a tetején aranybarnára nem sül.
- sáregarépa / carrots
- gomba / mushrooms
- alma / apples
- sötét balzsamecet / dark wine vinegar
A sárgarépát meghámozzuk, félbevágjuk és hosszában is elvágjuk a feleket. Tűzálló edénybe tesszük, egy pici olajat tegyünk alá, hogy ne tapadjanak le. Én egy kevés vizet is szoktam alá önteni, hogy gyorsítsam a párolódási folyamatot. Az egészet lefedjük fóliával, és 200 fokon elkezdjük párolni a sütőben. Közben az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházukat kiszedjük és vastag szeletekre vágjuk.
A gombákat félbevágjuk és szintén nagyobb darabokra vágjuk. Amikor a répa már félig megpuhult, hozzákeverjük az almát és a gombát is. Meglocsoljuk a balzsamecettel, és lefedve még pároljuk, amíg meg nem puhul az alma is. Amikor már puha, levesszük a fóliát és még sütjük 10 percig.
Fantasztikus
VálaszTörlésköszi!! :)
VálaszTörlés