Azon ritka torták egyike lett ez, amivel teljes mértékben meg vagyok elégedve, pedig általában én vagyok saját magam legnagyobb kritikusa. Elég tömény, de zseniálisan finom és picit rendhagyó is :)
- 25 dkg simaliszt
- 3 tojás
- 12 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 evőkanál akácméz
- fél csomag sütőpor
- 1 dl tej
- mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
- őrölt fahéj és szegfűszeg ízlés szerint
- 1 egész citrom héja
- apróra vágott aszalt sárgabarack
- kandírozott narancs- és citromhéj
A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd mehet hozzá a méz, és azzal is tovább habosítjuk. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyikkel homogénra keverve a vajas keveréket. Reszeljük bele a citrom héját. A lisztet kimérjük, hozzákeverjük a fűszereket és az aszalt dolgokat, illetve a sütőport, majd alaposan keverjük el.
Egyesítsük a nedves és a száraz részt, és adjuk hozzá a tejet, hogy egy homogén, de elég sűrű tésztát kapjunk. 4 lapot sütünk belőle külön, 180 fokon sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában. Egy lap kb. 15 perc alatt sül meg. Hagyjuk a négy lapot kihűlni teljesen, mielőtt megtöltjük a krémmel.
Hozzávalók az aszaltszilvás krémhez:
- 30 dkg aszaltszilva
- 1/2 dl édes tokaji aszú vagy más desszertbor vagy likőr
- 15 dkg olvasztott fekete csoki, legalább 70%-os
- kb. 10 dkg szilvalekvár
- egy kevés citromlé
- egy késhegynyi fahéj
- rumaroma
Az aszaltszilva egyik felét áztassuk bele a borba, majd késes robotgépben az egészet pépesítsük össze. Adjuk hozzá a fahéjat, a rumaromát és az olvasztott csokit, és alaposan keverjük össze. A szilvalekvárral lehet lazítani rajta, attól függően, hogy mennyire akarjuk sűrűre csinálni. Pár csepp citromlevet érdemes hozzáadni, hogy ellensúlyozza az édes hozzávalókat, és kihozza az ízeket.
A torta összeállítása:
A legalsó lap tetejét kenjük meg a krém egyharmadával, majd jöhet a következő lap és így tovább. Amikor összeállt a torta, az egészet vonjuk be olvasztott csokival, kb 10 dkg elég is hozzá. Nem feltétlenül kell hűtőben tárolni, de hűvösben legyen, hogy a csoki meg tudjon rajta kötni.