2013. február 23.

Magyaros hagymás lepény

Ez az egyik legnagyobb kedvencem a hagymás kaják közül, ez tényleg az a kaja, amit ha elém raksz addig eszem amíg van... :) Kicsit pepecselős, de az a jó benne, hogy melegen és hidegen is teljesen más, ha van egy nagy adag belőle, két napig is el lehet vele lenni. Ne ijesszen meg senkit a hozzávalók mennyisége, nem kevés, de bőven megéri rááldozni ennyit a végeredményért. 



Hozzávalók

A töltelékhez
  • 2 kg vöröshagyma 
  • 1 fej fokhagyma (kb 6-8 gerezd)
  • 10 dkg szeletel bacon
  • 5 dl tejföl
  • 1 evőkanál egész köménymag
  • 2 tojás
  • 15 dkg sajt
  • só, bors
A tésztához
  • 37 dkg simaliszt
  • 3 dkg búzakorpa
  • 5 dkg élesztő
  • másfél dl tej
  • fél dl olaj
  • só, bors
A bacont apróra vágjuk és olajon ropogósra sütjük. Mikor ezzel megvagyunk, a vékonyra szeletel hagymát rátesszük a baconös olajra és megszórjuk a köménymaggal és az apróra vágott fokhagymával. Megsózzuk és jól összekeverjük az egészet. Fedő alatt kb. fél óra alatt puhára pároljuk a hagymás keveréket, majd a fedőt levéve addig pirítjuk, amíg egy kis színt kap.
Közben a tésztához a lisztet összekeverjük a búzakorpával. Az élesztőt a meleg tejben elkeverjük és egy pici cukrot is tehetünk hozzá, hogy szépen felfusson. A liszthez öntjük az élesztős tejet, az olajat, a sót és a frissen őrölt borsot. Addig gyúrjuk, amíg szép rugalmas tésztát nem kapunk belőle, majd duplájára kelesztjük.
A tejfölt keverjük el sóval és egy kevés borssal, majd adjuk hozzá a két tojást. Lehet még tenni hozzá őrölt szerecsendiót is, ízlés dolga. A tésztát egy szögletes, magasabb falú tepsibe nyújtjuk, hogy legyen legalább egy egy centis széle minden oldalon. A hagymás keveréket egyenletesen eloszlatjuk rajta, megöntözzük a tejfölös keverékkel és megszórjuk sajttal a tetejét. 200 fokon sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. 

2013. február 16.

Banános sajttorta cukor nélkül

Jelen esetben szülinapi tortaként funkcionált, ráadásul életemben először csináltam ilyet. Nagyon király kis torta, akármilyen gyümölccsel elkészíthető, bármilyen ízesítésben. Biztos, hogy még fogok hasonlót sütni, nagyon bejött, hogy a krémet igaz, hogy sütni kell, mégis habos és krémes lesz a végeredmény. Igaz, kicsit macerás de ez ne rettentsen vissza senkit :) 



Hozzávalók egy 20 centis tortaformához
  • 15 dkg teljes kiőrlésű vajas keksz
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 330 gr görög joghurt
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 3 evőkanál liszt
  • folyékony édesítő ízlés szerint
  • 1 citrom héja
  • 1 citrom leve
  • 3 tojás
  • 1 vaníliarúd belseje kikaparva
  • 2 banán
  • felszeletelt gyümölcs a tetejére
  • 1 csomag színtelen tortazselé

A  tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. A kekszet daráljuk finomra és a megolvasztott vajjal keverjük el alaposan. A kekszes keveréket a tortaforma aljában egyenesen elterítjük és kézzel lenyomkodjuk, jó erősen. 160 fokos sütőbe tesszük 10 percre, majd kivesszük. A sütőt utána húzzuk fel 200 fokra. Amíg melegszik, kézi habverővel keverjük simára a mascarponet a joghurttal, a nyírfacukorral, a citromlével, a citrom héjával és a kikapargatott vanília belsejével. A banánt egy külön tálban villával nyomkodjuk szét egészen pépesre, majd azt is keverjük bele a krémbe. A folyékony édesítővel tehetjük még édesebbé, ha szükséges. Kóstoljuk meg, ha mindent rendben találunk, hozzászitálhatjuk a lisztet, majd a 3 tojást is adjuk hozzá, és ekkor már fakanállal vagy spatulával keverjük át egyenletesen a krémet. Elég sűrű lesz a végeredmény, ettől ne ijedjünk meg. A tortaforma oldalát vajazzuk ki, és egy kis liszttel vonjuk be a kivajazott tortagyűrűt.


A krémet öntsük rá a kekszes alapra, és egyenletesre simítsuk ki a tetejét. A sütőben 200 fokon süssük 10 percig, majd vegyük lejjebb 140 fokra, úgy, hogy az első 3 percben nyitva hagyjuk a sütő ajtaját. 25 perc múlva nézzünk rá, ha megmozgatjuk a formát, középen még rezgősnek kell lennie a krémnek. Kapcsoljuk ki a sütőt, hagyjuk nyitva az ajtaját és így hűtsük ki a tortát, különben a teteje meg fog repedni. Másnapig érdemes hagyni hidegben álllni. A díszítés rajtunk múlik, be lehet vonni csokikrémmel majd annak a tetejére halmozni a gyümölcsöket, és a tortazselével befedni őket, hogy szép fényesek legyenek. 

2013. február 4.

Hagyományos vs diabetikus csokis keksz

Kezdjük kivételesen a képpel :) Az újonnan támadt csokis keksz sütési őrületem végeredménye egy hagyományos, barna cukorral és sima liszttel készült keksz, a másik pedig egy nyírfacukorral és búzakorpával készült diabetikus(abb) változtat. Kíváncsi vagyok, meg lehet-e állapítani kép alapján, hogy melyik melyik :) Az a helyzet, hogy mindkettő nagyon finom lett, bár a cukormentes nekem egy picit száraz volt rögtön sülés után, mivel hiányzik belőle a cukor, belül nem lesz olyan finom ragacsos, mint a cukros verzió. Ettől függetlenül személy szerint nem mondtam volna meg, hogy az egyik cukormentes, sőt a vicc az, hogy az a változat még édesebb is volt. A lényeg, hogy kekszet sütni nagyon egyszerű, főleg ha van az embernek konyhai robotgépe, vagy habverője, amibe csak beledobálja a hozzávalókat. A sütésnek viszont van egy két trükkje, lejjebb leírok mindent.


Hozzávalók az eredeti változathoz 
  • 20 dkg simaliszt
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál natúr kakaópor
  • 1 csomag fekete csoki
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál rumaroma
Hozzávalók a diabetikus változathoz
  • 15 dkg simaliszt 5 dkg búzakorpával keverve
  • 1 csomag vaníliás pudingpor 
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál natúr kakaópor
  • fél csomag fekete csoki
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál rumaroma


Az elkészítés mindkét esetben ugyanaz, csak a sütési idő más egy picit. A cukrot kimérjük és a puha vajjal együtt habosra keverjük.  Hozzáadjuk a tojást és együtt homogénre keverjük őket.  A lisztbe belekeverjük a pudingport, a kakaót, az egészen apróra vágott csokit és a sütőport, jól elkeverjük. A tojásos keverékhez hozzáadjuk az aromákat és a fahéjat, és apránként a lisztes keveréket. Amikor összeállt, egy edényben fél órára a hűtőbe tesszük. Sütőpapíros tepsire kb. diónyi darabokat formálunk belőle, majd tenyérrel lenyomjuk őket.

 Most jön a fontos rész, 180 fokos sütőben, szigorúan NEM légkeveréses üzemmódban maximum 7 percig sütjük a cukrosat,  a cukormenteset kb. két perccel tovább. Amikor kivesszük még teljesen puhának és képlékenynek kell lennie, meg kell várni, amíg kihűl és megszilárdul, és csak akkor szabad leszedni a tepsiről.