Ez az egyik legnagyobb kedvencem a hagymás kaják közül, ez tényleg az a kaja, amit ha elém raksz addig eszem amíg van... :) Kicsit pepecselős, de az a jó benne, hogy melegen és hidegen is teljesen más, ha van egy nagy adag belőle, két napig is el lehet vele lenni. Ne ijesszen meg senkit a hozzávalók mennyisége, nem kevés, de bőven megéri rááldozni ennyit a végeredményért.
Hozzávalók
A töltelékhez
- 2 kg vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma (kb 6-8 gerezd)
- 10 dkg szeletel bacon
- 5 dl tejföl
- 1 evőkanál egész köménymag
- 2 tojás
- 15 dkg sajt
- só, bors
- 37 dkg simaliszt
- 3 dkg búzakorpa
- 5 dkg élesztő
- másfél dl tej
- fél dl olaj
- só, bors
Közben a tésztához a lisztet összekeverjük a búzakorpával. Az élesztőt a meleg tejben elkeverjük és egy pici cukrot is tehetünk hozzá, hogy szépen felfusson. A liszthez öntjük az élesztős tejet, az olajat, a sót és a frissen őrölt borsot. Addig gyúrjuk, amíg szép rugalmas tésztát nem kapunk belőle, majd duplájára kelesztjük.
A tejfölt keverjük el sóval és egy kevés borssal, majd adjuk hozzá a két tojást. Lehet még tenni hozzá őrölt szerecsendiót is, ízlés dolga. A tésztát egy szögletes, magasabb falú tepsibe nyújtjuk, hogy legyen legalább egy egy centis széle minden oldalon. A hagymás keveréket egyenletesen eloszlatjuk rajta, megöntözzük a tejfölös keverékkel és megszórjuk sajttal a tetejét. 200 fokon sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.