2012. július 17.

Meggyes - aszalt gyümölcsös kevert süti



Alapvetően ez Mrs. Lipton kiváló meggyes lepénye némileg több meggyel és egyéb aszalt gyümölcsökkel, emiatt egy teljesen másmilyen sütemény lett belőle, úgyhogy gondoltam felrakom újra. Elég veszélyes, még meleg volt amikor megkóstoltam és már akkor baromira etette magát, nem biztos, hogy sok fog maradni belőle holnapra :)

Hozzávalók
  • 20 dkg vaj 
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 20 dkg liszt
  • egy tk sütőpor
  • 10 dkg darált mandula
  • 35 dkg meggy 
  • 2 ek barnacukor  
  •  1 citrom héja
  •  kandírozott narancshéj
  • mazsola
  • kandírozott citromhéj
  • 1 teáskanál fahéj

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a sütőporos lisztet, a lisztben elkevert citrom - és narancshéjat és mazsolát, a mandulát és a kimagozott, félbevágott meggyet. Egy kivajazott, kis átmérőjű, kerek formába kanalazzuk a tésztát és 180 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. Én a légkeveréses sütőben néha átváltottam az alulról sütés funkcióra, hogy szépen megemelkedjen, de óvatosan, nehogy odakapja az alját.

Aszalt paradicsomos chilis pulykamell



Az alant látható rozmaringos lepénykenyér mellé készült ez a nagyon hirtelen ötletből jött paradicsomos - chilis pulykamell. Miért van az, hogy mindig az ilyen előre meg nem tervezett kaják lesznek a legjobbak? :)  Nem is fontos, így legalább van okom mindig főzni.
Hozzávalók 2 emberre
  • 40 dkg pulykamellfilé 
  • 1 doboz konzerv aprított paradicsom
  • 5-6 darab aszalt paradicsom 
  • fél doboz konzerv kukorica
  • egy teáskanál chili por
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 fej hagyma finomra vágva 
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy kevés mexikói fűszerkeverék

A hagymát apróra vágjuk és egy kevés olajon megpirítjuk, most kifejezetten pirítani kell és nem párolni. Közben a pulykamellet apróbb kockákra vágjuk.  Amikor a hagyma már jó, rádobjuk a húst, megsózzuk és lefedjük. Kb. 15 percig fedő alatt pároljuk, majd utána fedő nélkül addig, amíg a leve elpárolog. Hozzáadjuk a fűszereket és együtt pirítjuk még őket egy ideig. Ezután jöhet rá a paradicsom és a kukorica, ezekkel is még egy kis ideig rotyogtatjuk. Egy pár csepp édesítővel lehet a savanyúságát elvenni, ha szükséges.

Rozmaringos fokhagymás lepénykenyér



 Az ötlet tulajdonképpen nem saját, Jamie otthoni sorozatában kemencében sütött egy hasonló kenyeret, onnan jutott eszembe, hogy meg lehetne ez csinálni sütőben is többféle zöldfűszerrel és nem teljesen fehér lisztből. Biztos, hogy teljesen más stílus, mint amit ő csinált, de nagyon finom lett. Nem is túl bonyolult, hamar össze lehet dobni és akár még magában is nagyon finom.


Hozzávalók egy nagy tepsihez
  • összesen 75 dkg liszt, ízlés függő hogy milyen arányban van benne simaliszt és teljes kiőrlésű 
  • 420 ml meleg víz
  • két csomag szárított élesztő
  • 3 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor 
  •  egy nagy csokor snidling
  • pár szál kakukkfű
  • 5-6 szál friss rozmaring
  • 4-5 gerezd fokhagyma durvára darabolva 
  • olívaolaj 
 A tésztához a lisztet kimérjük, és összekeverjük az élesztővel, a sóval és a cukorral. Én kenyérsütő gépben dagasztottam, először a lisztet öntöttem bele, majd jöhet a víz, az apróra vágott zöldfűszerek és az egészet rugalmas állagú tésztává gyúrjuk. Kézzel először egy mélyedést kell a lisztbe csinálni majd abba önteni a vizet és onnan elkezdeni gyúrni a tésztát. Amikor kész a tészta, meleg helyen kelesztjük, amíg duplájára nem nő. Utána átgyúrjuk és a tepsi méretére nyújtjuk, amit előtte sütőpapírral kibélelünk. A tésztát áttesszük a tepsibe,  a tetejét megöntözzük olívaolajjal, rácsipegetjük a rozmaring leveleket és a fokhagymát is rászórjuk. Ezután az ujjunkkal mélyedéseket nyomunk a tésztába, illetve a tészta egész felületén szétoszlatjuk az olajat. 200 fokos sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje. 

2012. július 3.

A nagyon prózai görög saláta

Tudom, hogy nagyon egyszerű és semmi újdonság nincs benne (de hát az egyszerű is lehet nagyszerű), de ma egyszerűen megkívántam, hát gyorsan el is készült a görög sali vacsorára :) Ebben a melegben másnap a legjobb, amikor állt egy estét a hűtőben és már jó hideg.


Hozzávalók egy nagy adaghoz:
  • fél kg koktélparadicsom
  • 2 kígyóuborka
  • egy nagy lilahagyma fele
  • 25 dkg fetasajt
  • másfél marék dió szárazon megpirítva
  • egy teáskanál citromlé
  • egy mokkáskanál oregánó
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj 


A zöldségeket a kívánt méretre daraboljuk, a fetát is apróbb kockákra felvágjuk, már amennyire azt lehet. A hagymát én vékony csíkokra vágtam és utána csak úgy nagyjából átvágtam a késsel. A zöldségeket a fetával, az olajjal, a citromlével, az apróra vágott dióval és az oregánóval összekeverjük, borsozzuk és alaposan összekeverjük. Hagyhatjuk állni egy estét a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek de egyből frissen is már nagyon finom.