2012. április 9.

Vörösáfonyás kalács aszalt gyümölcsökkel

Csatlakozom a Good Food magazin receptjeit kipróbáló lelkes bloggerekhez, ahogy megláttam a magazint egyből elő is fizettem rá, és számomra nem volt csalódás, eszméletlen jó receptek vannak benne, amik tényleg működnek, ez most az első, amit kirpróbáltam, bár a pisztácia hiányzik róla, de hát mit lehet tenni Húsvét hétfőn, amikor minden zárva van. Van benne helyette viszont rengeteg aszalt és kandírozott mindenféle, és ahhoz képest, hogy életem első kalácsa volt, szuperjó lett. A receptet nem írom le külön, benne van az ehavi magazinban, ha valakit érdekel akkor írja meg a kommentekben és akkor viszont szívesen begépelem neki! :)

Medvehagymás lazacpogácsa chilis krumplival és spenóttal


Tavasz van, mindenkiben él a medvehagyma láz,én sem maradhattam ki :) Az utolsó két darab lazacomat beáldoztam a Húsvét hétfői ünnepi jellegű ebéd érdekében, de úgy érzem bölcs döntés volt. Régóta akartam már ilyen jellegű halpogácsát csinálni, biztos hogy a jövőben még elő fog itthon fordulni ilyen. A krumpli megmondom őszintén egy véletlen folytán teljesen másképp végződött, mint ami eredetileg lett volna. Az eredeti az ehavi Good Food magazinban van, egy fűszeres hagymás alapra kell az enyhén megfőzött krumpli darabokat rádobni és úgy megpirítani az egészet. Természetesen túlfőztem az egészet, és így a végére egy finom de ronda tört krumpli lett az egészből de így legalább hívhatom sajátomnak a receptet :))
A spenótot nem írom le külön, tök egyszerű, csak kell egy adag friss spenótlevél vagy leveles mélyhűtött spenót, egy serpenyőben elforraljuk a levét, sóval és szerecsendióval és fokhagymával ízesítjük.


Hozzávalók a pogácsákhoz
  • kb. 20-30 dkg friss lazac
  • 4 szál medvehagyma és egy marék snidling
  • fél citrom leve 
  • 1 kisebb krumpli megfőzve 
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál Halak fűszersó
  • egy kevés reszelt parmezán 
  • só, bors
  • 3 evőkanál liszt 

 A halat egy serpenyőben egy kevés vízzel és olajjal feltesszük párolódni, fedő alatt. Addig kell csak hagyni, amíg középen is mindenhol jó lesz, nem szabad kiszárítani. Amikor ez megvan, villával szétszedjük kisebb darabokra, és kiszedjük az esetleges szálkákat is. Hagyjuk kihűlni. Addig a medvehagymát és a snidlinget apróra vágjuk és egy keverőtálba tesszük. A halat is hozzátesszük és villával apróra széttörjük a darabokat. Mehet hozzá a főtt krumpli, ezt is szétnyomjuk a villával. Belefacsarjuk a citromlevet, hozzáadjuk a fűszersót, a frissen őrölt borsot és a parmezánt. Keverjük homogénre, és kóstoljuk meg, ha nem elég sós, most még lehet rajta változtatni. Utána jöhet bele a tojás, megint jól elkeverjük, és kisebb pogácsákat formázunk belőlük, amiket beleforgatunk a lisztbe. Kevés olajon (nem olajban!) mindkét felét aranybarnára pirítjuk a pogiknak és már ehetjük is :)


Hozzávalók a krumplihoz
  • 4-5 nagyobb krumpli 
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál köménymag
  • fél evőkanál chili por 
  • fél evőkanál pirospaprika
  • só és bors
A krumplit kockákra vágva puhára főzzük, sós vízben.  Közben a hagymát apróra vágjuk a fokhagymával együtt és egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk őket. A végén hozzáadjuk a köménymagot is, majd a leszűrt krumplit beletesszük a serpenyőbe, és kevergetni kezdjük. A krumpli persze szét fog menni szinte teljesen, az nem baj, hagyjuk egy ideig, hogy az alját egy picit lekapja, majd megint keverjük el és megint hagyjuk, így lesznek benne krémes és ropogós részek is. Közben hozzáadhatjuk a chilit és a paprikát is, illetve sózzuk ízlés szerint.

2012. április 1.

Egy tál Fekete-erdő



Hirtelen kedvem támadt ma valami habos sütit csinálni, bár eleinte valami kocka alakúra szeltelhető dologra gondoltam, aztán mégis valahogy az egyszerűbb, dobáljunk mindent bele egy tálba megoldásnál maradtunk. Az egész cukormentes, a piskótát nyírfacukorral sütöttem, a pudingban pedig édesítő van, ajánlom azoknak, akik cukormentesen szeretnének valami igazán krémes és habos dolgot csinálni :) A hatalmas tál fele egyből elfogyott, ahogy elkezdtem adagolni mindenkinek a "kóstolót", úgyhogy azt hiszem sikere volt a dolognak. A jövőben még fogok rajta finomítani, mert kiszedve a tálból átment a ronda de finom tipikus esetébe. Lehet, hogy lapos tálban kéne csinálni...mit gondoltok? 

Hozzávalók
  • 10 dkg simaliszt
  • 6 tojás
  • 15 dkg nyírfacukor 
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag csokis pudingpor
  • 1 liter tej
  • 1 nagy üveg meggybefőtt vagy 30 dkg magozott meggy
  • a befőtt leve vagy 4 d meggylé 
  • 2 és fél evőkanál zselatin
  • fél liter habtejszín felverve

A tojásokat széválasztjuk és a fehérjét a nyírfacukorral kemény habbá verjük. A puha vajat a tojás sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fehérjéhez és óvatosan összekeverjük.  A lisztet összekeverjük a kakaóporral és beleszitáljuk a tésztába, illetve jöhet hozzá a darált mandula is. Hozzáöntjük a rumaromát és az egészet óvatosan homogénre keverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon addig sütjük, amíg fel nem emelkedik, tűpróbával ellenőrizhető, mikor lesz kész. Amikor megsült, kivesszük a sütőből és feldaraboljuk, hogy hamarab kihűljön. 


Közben fél liter tejben elkeverjük a vaníliás pudingport, a másik félben a csokisat és mindkettőt feltesszük főnni. A meggyléhez hozzáadjuk a zselatint és felforraljuk az egészet, majd hagyjuk hűlni egy kicsit. A tál alját kibéleljük a tésztával, és rétegesen megpakoljuk a kétféle pudinggal, a meggyes zselével, a kimagozott meggyel és további réteg piskótával. Az egész tetejére halmozzuk a felvert tejszínhabot, és hűtőbe tesszük pár órára hogy kihűljön.