2012. január 12.

Narancsos csokis pite nyírfacukorral


Hivatalosan is megállapítom, hogy imádom a nyírfacukrot. Ez az első olyan édesítő, amivel tökéletes mértékben helyettesíteni lehet a cukrot. Állagra is ugyanolyan, ugyanúgy viselkedik hő hatására, nincs mellékíze, és még sorolhatnám. Az egyetlen baj vele, hogy elég drága, de ha az ember egyszerre beruház egy nagyobb mennyiségbe, akkor elég gazdaságos, így legalább nem csinál az ember lánya annyi édességet....:) Ez most egy kifejezetten dögös süti lett, a 74%-os csokin kívül csak xilit van benne, nem mondom hogy teljesen diabetikus, de kisebb adagokban szerintem a cukorbetegeknek is teljesen megfelel.


Hozzávalók a tésztához
  • 10 dkg simaliszt 
  • 10 dkg Graham liszt 
  • 2 evőkanál kakaó
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 1 citrom héja
Hozzávalók a krémhez
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg 74 %-os fekete csoki
  • 60 gr nyírfacukor 
  • egy evőkanál rum
  • egy narancs héja 
  • egy fél narancs leve

  A tésztához a liszteket összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot, a citromhéjat, és az egészet összegyúrjuk. Ha esetleg nem akarna összeállni, egy teáskanál tejföllel rá lehet segíteni. Amikor összeállt, befóliázzuk és félretesszük pihenni negyed órára. Addig kivajazunk egy gyümölcstorta formát. A tésztát kinyújtjuk és belenyomkodjuk a formába, az alját megszurkáljuk villával és 190 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük. Utána kivesszük és hagyjuk kihűlni. 
A krémhez a tejet összekeverjük a nyírfacukorral, a narancshéjjal, a narancs levével és a vajjal. Az egészet felforraljuk, majd utána beleszitáljuk a kakaóport kisebb adagokban, folyamatos keverés mellett. Ezután beletesszük a csokit és addig keverjük, amíg bele nem olvad. Elővesszük a kézi habverőt és addig habosítjuk a krémet, amíg ki nem hűl. Utána a krémet ráöntjük a tészta alapra, és az egészet hűtőben addig hagyjuk állni, amíg a krém meg nem szilárdul. 

Csirke curry



Nem mindig rajongok a currys kajákért, de van amikor nagyon rámjön, mint pl. ma, ráadásul már régóta porosodik egy üveg bambusz a spejzban, úgyhogy végre felhasználtam. A jó curry titka hogy rengeteg fűszer kell bele, lehetőleg az elején meg is kell pirítani őket az olajban, akkor engedik ki az ízüket igazán. Tulajdonképpen bármilyen zöldséggel meg lehet csinálni, nekem most sárgarépa, kukorica és ez a bambusz volt itthon.

Hozzávalók egy nagy adaghoz
  • 1 egész csirkemell felkockázva
  • 2 sárgarépa 
  • 1 doboz kukorica 
  • 1 üveg szeletelt bambusz 
  • 1 doboz kókusztej
  • 2 evőkanál tejföl
  • római kömény
  • chili por 
  • curry
  • friss gyömbér
  • koriander mag
  • 2 kisebb fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
A hagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk, a fokhagymával együtt. A serpenyőben egy kevés olajon elkezdjük pirítani, majd amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a szemes fűszereket és egy ideig pirítjuk őket. Amikor ez megvan, hozzádobjuk a csirkét, az apróra vágott gyömbért meg a fokhagymát, megszórjuk a fűszerekkel (ízlés szerinti mennyiségben adagolhatjuk őket, de szerintem legalább egy teáskanál mindegyikből kelleni fog) és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a sárgarépát és az egészet addig pároljuk, amíg  a répa meg nem puhul. Utána hozzáadjuk a bambuszt és a kukoricát, majd jöhet a kókusztej és a tejföl. Alaposan elkeverjük és kb. még 15-20 percig forraljuk sűrű kevergetés mellett, hogy egy kicsit besűrűsödjön. Rizs illik mellé.

Barbecue csirkecomb répafasírttal

Hozzávalók
  • 4 egész csirkecomb
  • 2 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál barbecue szósz 
  • 1 evőkanál chili szósz 
  • egy kevés citromlé
  • 2 teáskanál méz 
  • 2 szál répa
  • 1 zsemle beáztatva
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás

 A csirkéhez összekeverjük a ketchupot a barbecue szósszal, a chili szósszal a mézzel és a citromlével. Az egészet ráöntjük a csirkékre és jól elkeverjük, hogy mindenhol fedje a combokat. Érdemes előtte a combokat a csont mellett bevágni és megsózni, hogy jobban átjárja őket a szósz.  A répát gyufaszál méretűre gyaluljuk, és kézzel egy kicsit megtörjük a szálakat. Utána jöhet bele az apróra vágott hagyma, fokhagyma, a zsemle szétmarcangolva és a 2 tojás, illetve a só, majd az egészet jó alaposan át kell keverni. A csirkét egy tepsibe tesszük és alufóliával lefedjük, 200 fokos sütőben kb. 1 óráig mehet, az utolsó 15 percben fedő nélkül, hogy jól megpiruljon a bőre. A fasírtokat nagyon pici olajon egy serpenyőben aranybarnára sütjük. Én még kelbimbót is főztem mellé :) 

Vörös káposztás-sajtos pirog


Egy kicsit másfajta pirog, mint a klasszikus, hiszen nem leveles tésztából csináltam és nem csak fehér káposztával. A tésztája fele-fele arányban Graham és sima liszt, a töltelékbe pedig tettem vörös káposztát is, kíváncsi voltam ugyanolyan finom lesz e, és meglepő módon nekem még jobban is ízlett. A két nagy tepsiből csak pár darab maradt másnapra :)


Hozzávalók két nagy tepsihez
  •     30 dkg simaliszt
  •     30 dkg Graham liszt
  •     20 dkg vaj vagy margarin
  •     két teáskanál só
  •     6 evőkanál tejföl 
  •     egy fél vörös és egy fél fehér káposzta reszelve
  •     köménymag 
  •     két evőkanál cukor
  •     reszelt sajt
  •     1 tojás
A lisztbe belemorzsoljuk a margarint vagy vajat, hozzáadjuk a sót és a tejfölt, majd összegyúrjuk a tésztát, és hagyjuk pihenni, amíg a káposztát megcsináljuk. A serpenyőben megkaramellizáljuk a  cukrot és rádobjuk az enyhén besózott káposztát. Megszórjuk a köménnyel és addig pirítjuk, amíg puha nem lesz. Ha kész, hagyjuk kihűlni. A tésztát vékonyra nyújtjuk és négyzeteket vágunk belőle. A közepére halmozzuk a tölteléket, megszórjuk sajttal és háromszög alakban behajtjuk. Egy villával a széleit összenyomjuk és a végén a tepsiben megkenjük őket sajttal. 200 fokon kb. 15 perc alatt megsülnek.

2012. január 4.

Külsőt és nevet váltott a blogom :)

Úgy éreztem ideje volt egy kis külalak és stílus váltásnak, ezért a mai napon új címet és dizájnt kapott a blog. Habár a blog internetes címét nem változtattam meg, a fejléc már mást ír, ettől függetlenül ugyanolyan lelkesedéssel töltögetem fel továbbra is a receptjeimet, és még az is lehet, hogy valamikor majd visszatérek a régi névhez. Nagyon köszönöm azoknak, akik rendszeres olvasónak feliratkoztak, és mindenkinek, aki benéz ide, és kommentel :) Maradjatok továbbra is tagok, ígérem sok jó recepttel igyekszem majd meghálálni a figyelmeteket! :)

A szezon első spárgakrémlevese

Sikerült ma vennem spárgát, bár nem terveztem, de nem hagyhattam ott, úgyhogy megfőztem belőle az év első spárga krémlevesét. Nem egy egyszerű recept, elég pepecselős, de azért egy óra alatt összehozható, talán kicsit több, ha az ember bénázik a hámozással, ahogy én mindig szoktam...:)


Hozzávalók egy nagy adaghoz
  • 2 csomag spárga (1 kg)
  • 1,25 l víz 
  • 2 nagy evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál keményítő

A spárgákat egy krumplihámozóval meghámozzuk. Ebben a receptben külön kell használni a fásabb és a puha részeket, ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megoldani, hogy a spárgát gyengén meghajlítjuk, az pedig magától el fog törni. Az alsó fele lesz az, aminek csak az ízére lesz szükség, a felső része pedig, ami egészben belekerül a levesbe. Az alsó részt felvágjuk kisbb darabokra, hogy könnyebben kezelhető legyen, és a vízzel és sóval együtt feltesszük főni. Addig főzzük, amíg megpuhul. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd egy szűrőn átöntjük, és a fennmaradó rosokat alaposan kinyomkodjuk, hogy minden víz kijöjjön belőle. A rostokat kidobjuk. A megmaradt felső darabokat ugyanakkorára vágjuk, és a leves alapban megfőzzük. Közben a keményítőt a tejföllel összekeverjük, és a végén behabarjuk vele a levest. 

Fehérboros-zöldséges csirkecomb ragu

A nagybevásárlás után bevettem magam a konyhába, és vagy két és fél órán át főztem. Ez a hatása annak, ha előtte egy hétig üres a hűtő, és nincs miből főzni. Most azonban van bőven alapanyag, a spárga krémleves után jött ez a zöldséges csirkeragu, amit nagyon egyszerű elkészíteni, és még gyors is. 


Hozzávalók
  • 1 tálca csirkecomb (alsó vagy felső) 
  • 3 szál újhagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 2 sárgarépa
  • 1 negyed fehérrépa
  • 1 negyed zeller
  • 1 csomag (25 dkg) kelbimbó
  • 2 evőkanál tejföl 
  • 1 evőkanál mustár 
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2 dl víz
  • só, frissen őrölt bors 


Az újhagymát felkarikázzuk, és egy kevés olajon elkezdjük párolni. A csirkecombokról leszedjük a bőrt, kicsontozzuk, és feldaraboljuk. Amikor a hagyma már egy kicsit megroggyant, hozzáadjuk a csirkét, és egy ideig együtt pirítjuk őket. A fokhagymát a kés lapjával összenyomjuk és összevagdossunk, rádobjuk a csirkére. A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk őket egyforma nagyságú darabokra. Amikor a csirke már kifehéredett hozzáadjuk a zöldségeket, megsózzuk és megborsozzuk az egészet, és ráöntjük a fehérbort és a vizet. Fedő alatt főzzük, amíg minden zöldség meg nem puhul. Közben pótolni lehet a vizet, ha elforrna, nehogy lekapja az alját. Amikor a zöldségek puhák, hozzákeverjük a mustárt és a tejfölt, megvárjuk amíg újra felforr, és már kész is! :) 

2012. január 1.

Kekszes dobozban füstölt lazac


Ez volt a tegnapi nap nagy meglepetése. Régóta készülünk füstölőt építeni, de nem bírtam addig várni, és ki akartam próbálni a Jamie Oliver féle kekszes dobozban füstölést...:) Megmondom őszintén azt hittem, hogy nem fog működni, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Eszméletlen finom füstölt lazacot lehet benne csinálni, és tulajdonképpen tényleg nem kell hozzá semmi, csak egy doboz, egy darab rács meg egy kis forgács. Nekünk tölgy és bükk keverék volt itthon, ízre nagyon príma füstöt termel. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki otthon, egyáltalán nem csinál nagy füstöt, és még az illata is jó! :)


Szükséged lesz:
  • egy üres pléh kekszes dobozra 
  • egy darab rácsra, ami beleillik a dobozba
  • 2-3 marék forgácsra
  • egy darab lazacra

A kekszes doboz tetejét jó pár helyen át kell fúrni, hogy a doboz tudjon levegőt kapni. A rácsot kb. a doboz közepére kell helyezni, alá pedig betenni a forgácsot. A lazacot besózzuk és egy kis olívaolajjal bekenjük, majd a rácsra helyezzük és a dobozt becsukjuk. A tűzhely legkisebb lángjára, takarékra tesszük és otthagyjuk. Amikor elkezd füstölni egy picit, figyeljük az órát és kb. 10 perc múlva elzárjuk alatta a tüzet. Hagyjuk ott egy ideig még, majd amikor már kihűlt, levesszük a tetejét és a lazacot kiemeljük a rácsról. És kész is a házilag füstölt lazac!

Sajtos magokkal és túróval



Sok sajtos receptet kipróbáltunk már, de ez most nagyon bejött, amúgy is szeretjük a túróval készült sütiket, mert kevesebb liszt kell bele, és egyébként is nagyon finom ízt ad a tésztában lévő túró. Nem kell keleszteni, emiatt nagyon gyors is, bár beletelik egy időbe, míg összeáll a tészta, de ha az ember kitartóan gyúrja, akkor utána egy nagyon jól kezelhető tésztát kap, amit csak meg kell szórni sajttal és magokkal és már mehet is a sütőbe :) Meglepő módon a sütőben megduzzadnak, pedig se sütőpor, se élesztő nincs benne...Nem tudjátok véletlenül hogy ez miért történhet?


Hozzávalók:
  • fél kg liszt
  • fél kg túró 
  • 3-4 teáskanál só
  • 30 dkg sajt 
  • 1 tojás
  • 25 dkg margarin 
  • szezámmag, tökmag vagy napraforgómag a tetejére 
  • reszelt sajt a tetejére
  • 1 tojás a kenéshez

 A tésztához a margarint elmorzsoljuk a lisztben, és hozzáadjuk az átpasszírozott túrót is. Hozzáadjuk a 30 dkg reszelt sajtot és az egy tojást, illetve a sót. Az egészet addig gyúrjuk, amíg össze nem áll, és könnyen formázható, rugalmas tészta lesz belőle. Utána egy picit pihentetjük, amíg belisztezzük a nyújtó felületet, majd kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. Megkenjük tojással, megszórjuk magokkal és sajttal, felvágjuk és tepsire helyezzük a darabokat. 180 fokos sütőben olyan 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Érdemes hagyni, amíg teljesen kihűl, akkor lesz a legjobb az íze.