2011. május 24.

Bundában sült pulykafalatok currys cukkini salátával

Az ebédre evett három falat tésztasaláta és 8 db eper délutánra megette a hatását, és a Gasztro olvasgatása után rámjött a főzhetnék. Reggel vettem egy pár gyönyörű cukkinit, pulykamell pedig volt a mélyhűtőben. A végeredmény elég jó lett, meg kell mondjam. Így már teli hassal várhatom, hogy jöjjön az eső, ahogy mostanában mindig szokott :)


Hozzávalók a pulykához
  • pulykamell 
  • fokhagyma granulátum 
  • egy kevés fehérbors 
  • 1 késhegynyi fahéj
  • tojás, liszt és morzsa a panírozáshoz
A pulykamellet falatnyi darabokra felvágjuk. A fűszereket összekeverjük egy edényben, és a felét a liszthez, a másik felét pedig a morzsához adjuk. A pulyka darabokat finoman megsózzuk, majd bepanírozzuk őket. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a darabokat, és egy nagyon pici olajat csorgatunk rájuk. A papírt is érdemes megolajozni,hogy alulról is süljenek a darabok. 200 fokon addig sütjük, amíg mindenhol aranybarna lesz és ropogós. Sütés közben érdemes a darabokat megforgatni.

Hozzávalók a salátához
  • 2 cukkini
  • 2 dl natúr joghurt 
  • 2 evőkanál tejföl 
  • 1 teáskanál madras curry por
  • fél teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál curry por 
A cukkinikat lereszeljük és serpenyőben egy kicsit megfonnyasztjuk, de fontos, hogy ne főzzük meg teljesen. Közben az öntethez valókat összekeverjük, és amikor a cukkini kész, hozzákeverjük azt is. Hagyjuk kihűlni legalább szobahőmérsékleten, de a hűtőbe is be lehet tenni.

2011. május 18.

Római köményes padlizsánkrém

A klasszikus grill padlizsán receptünket továbbfejlesztettem, és a krémesre sütött padlizsánokból tényleg krém lett. Az a jó benne, hogy sokféle módon lehet ízesíteni, én most római köménnyel és kurkumával csináltam, de legközelebb jön a többi verzió! :)
Hozzávalók
  • 3 nagy padlizsán 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1 paradicsom 
  • 2 teáskanál őrölt római kömény 
  • fél teáskanál kurkuma
  • egy negyed lime leve

A padlizsánokat megmossuk és hosszában félbevágjuk. A padlizsán fehér húsát ferdén, mindkét irányból bevagdossuk, de ne vágjuk át egészen a héjáig. Az így keletkezett kis rombuszok mentén vékony fokhagymaszeleteket dugdosunk a padlizsánok belsejébe. A tetejüket egy kevés olívaolajjal megkenjük, és minden padlizsán felet megsózunk és megborzosunk. Alufóliával lefedjük és 200 fokos sütőben egy óráig sütjük legalább, belül teljesen krémesre kell sülnie a padlizsánnak. Nem baj, ha a héja egy picit keményre sül, azt most úgysem fogjuk felhasználni (mellesleg az is nagyon finom). Amikor kész, villával kikapargatjuk a puhára sült padlizsán belsejét. Adunk hozzá még sót, a kurkumát meg a római köményt is, illetve a lime levét. A végén egy paradicsom magos résézt kiszedjük és a húsát apróra felvágjuk. Az egészet összekeverjük és kóstolunk, ha kell, még utána ízesíthetjük sóval vagy mással. Szerintem másnapra még jobb lett, mint frissen.

2011. május 16.

Csokis zabpehely keksz

Családi kedvenc a Stahl Judit féle zabpelyhes keksz, de ezt most egy kicsit átalakítottam, kihagytam belőle a simalisztet, és teljes kiőrlésű tökölylisztet raktam bele, gyakorlatilag nem lehet megmondani a különbséget ízre. Raktam bele fahéjat is és egy kis rumaromát, ez sincs az eredetiben benne, de szerintem feldobja, nagyon finom lett végül :)


Hozzávalók kb. 24 darabhoz 
  • 15 dkg zabpehely
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 
  • 12 dkg barnacukor 
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál natúr kakaópor 
  • 10 dkg fekete csoki 
  • 10 dkg vaj 
  • 2 teáskanál rumaroma 
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál szódabikarbóna

A zabpehelyből 10 dekát kimérünk, és egy száraz serpenyőben óvatosan megpirítunk. Hagyjuk kihűlni és egy darálóban liszt állagúra daráljuk. Ehhez hozzákeverjük a maradék 5 deka egész zabpelyhet és a lisztet, beleszitáljuk a kakaóport, és hozzáadjuk a szódabikarbónát és a fahéjat. A csokit felvágjuk apró darabokra és ezt is a lisztes keverékhez adjuk. Egy másik edényben a puha vajat a cukorral kikeverjük, majd hozzákeverjük a két tojást is. A rumaromát kimérjük és belekeverjük a vajas-tojásos masszába. Amikor minden megvan, az tésztát összekeverjük, és hagyjuk pihenni 10 percig. A sütőt 200 fokra állítjuk. A tésztából golyókat formázunk, majd azokat szétlapítjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. A sütőben elég nekik 6-8 perc, nem szabad túl sütni, hamar meg is égnek. 

Áfonyás - mangós gyümölcsrizs

Áfonyás - mangós gyümölcsrizs

Imádom a gyümölcsrizst, és most végre volt időm csinálni is, szerencsére kaptam mangót és áfonyát is, ezen kívül van még benne barack, sajnos ilyenkor még csak konzerv, bár az is elég finom, valljuk be.



Hozzávalók:
2 dl rizs
1 liter tej
áfonya
barack
mangó
1 csomag vanilincukor
egy fél citrom héja
fél teáskanál fahéj
édesítő


A tejhez hozzáadjuk a rizst, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a fahéjat, és az egészet felrakjuk a legkisebb lángra. Az édesítőt Rendszeresen kevergetjük, nehogy lekapja az alját. Közben az áfonyát megmossuk, a barackokról leöntjük a szirupot (én le is szoktam mosni róla), a mangót meghámozzuk. A barackot és a magnót felkockázzuk. A tejberizst addig főzzük, amíg a rizsszemek megdagadnak, és teljesen átfőnek. Utána levesszük a tűzről és hagyjuk fedő alatt még duzzadni. Elég sokat be fog még szívni a tejből. Amikor egy kicsit kihűlt, hozzákeverjük a gyümölcsöt, és hűtőbe tesszük. Én hidegen szeretem, de szobahőmérsékleten is finom! :)







2011. május 11.

Bodzavirágos palacsinta


A Gerecsében tett kirándulás egyik meglepetése a bodzavirág volt, amit véletlenül találtunk visszafelé. Sikerült szedni egy pár darabot, így az egyik nagy kedvencem, bodzavirágos palacsinta lett belőle :)

Hozzávalók 4 emberre
  • 5-6 nagyobb bodzavirág
  • 30 dkg simaliszt 
  • 2 tojás 
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • tej vagy víz 
  • egy kevés olaj
  • fél citrom héja


Először is a bodzavirágot nagyon alaposan megmossuk. A virágokat lecsipkedjük a száráról, és félretesszük, amíg a tésztát elkészítjük. A lisztet kimérjük. Egy edényben összekeverjük a két tojást, a tej egy részét, a két csomag vaníliás cukrot és az olajat . A lisztet apránként hozzáadjuk, amikor túl sűrű, akkor adunk még hozzá tejet vagy vizet. Ezt addig ismételjük, amíg a liszt elfogy, a végén pedig a megfelelő állagúra hígítjuk a tésztát. A legvégén hozzákeverjük a bodzavirágot. Hagyjuk állni egy picit, hogy a liszt megszívja magát, majd utána egy picit még hígítunk rajta. A palacsintákat megsütjük, és mézzel, vagy juharsziruppal meg is esszük őket egyből :) 

Májusi medvehagyma és bodzavirág a Gerecsében

Májusi medvehagyma és bodzavirág a Gerecsében


Egy kis kirándulást tettünk ma a Gerecsébe, mert a madarak azt csiripelték, hogy ott lehet szedni medvehagymát. Az erdőbe vezető út első kilométerén még nem látszott, hogy pár méterrel előrébb hatalmas medvehagyma "mezőt" fogunk találni, de a levegőben tisztán érezhetővé vált egy idő után a hagymaszag....:) Aztán egyik pillanatról a másikra beértünk a lelőhelyre, ahol rengeteg virágzó medvehagymát találtunk. Eszméletlen volt, majdnem a teljes aljnövényzet medvehagymából állt. Igaz, már nem olyan, mint egy hónappal ezelőtt, a virágja is már majdnem elnyílt, de egy pár tövet sikerült szerezni, kíváncsi vagyok túléli e itthon a kertben.
 Ajánlom mindenkinek, hogy a következő szezonban látogasson ki, mert nem mindennapi látvány a rengeteg hagyma, illetve az erdővel keveredő hagymaillat...:) A szedett levelekből valószínűleg levest, vagy medvehagymás bundában sütött pangasius filé lesz, ez még a jövő zenéje. Visszafelé találtunk bodzabokrot is, amin már volt nyílt virág, bár nem sok. A következő bejegyzés nem is kérdés, hogy a bodzavirágos palacsinta lesz, amit egyből elkészítettem a szerzeményből, ahogy hazaértem. 


2011. május 10.

Rozmaringos burgonyafelfújt sült zöldségekkel és almával



Nagyon hamar elkészülő fogás, amikor az ember lánya szakdolgozathoz gyűjt anyagot és nincs sok ideje főzni, mégis szeretne valami finomat enni. Igaz, hogy a krumpli nem a legkönnyebb étel, de a sült zöldség mellett elfér. 


Hozzávalók 2 főre

A felfújthoz
  • 2 nagyobb krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • friss rozmaring levél ízlés szerint
  • 5 dkg sajt 
  • 3 evőkanál tejszín 
  • 1 dkg vaj 
  • 1 tojás szétválasztva 
  • só és frissen őrölt bors


A krumplikat meghámozzuk és felkockázzuk. Sós vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt, a vizet leöntjük alóla, és egy villával óvatosan összetörjük. Nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok. Hozzáadjuk a vajat és a tejszínt. A fokhagymát és a rozmaring leveleket felaprítjuk finomra, és hozzákeverjük a krumplihoz. A sajtot lereszeljük és a felét belekeverjük a krumplis keverékbe. Hagyjuk hűlni, és amikor már elég hideg, hozzákeverjük a tojássárgáját. A fehérjét felverjük és hozzákeverjük a krumplihoz ezt is. 3/4-edig megtöltjük a kivajazott szuflé formákat, ezeket egy tepsibe pakoljuk, amibe öntünk egy kevés vizet. A maradék sajtot a felfújtak tetejére halmozzuk. Az egészet 190 fokra berakjuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt a tetején aranybarnára nem sül.

A zöldséghez
  • sáregarépa / carrots
  • gomba / mushrooms
  • alma / apples
  • sötét  balzsamecet / dark wine vinegar
A sárgarépát meghámozzuk, félbevágjuk és hosszában is elvágjuk a feleket. Tűzálló edénybe tesszük, egy pici olajat tegyünk alá, hogy ne tapadjanak le. Én egy kevés vizet is szoktam alá önteni, hogy gyorsítsam a párolódási folyamatot. Az egészet lefedjük fóliával, és 200 fokon elkezdjük párolni a sütőben. Közben az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházukat kiszedjük és vastag szeletekre vágjuk.
A gombákat félbevágjuk és szintén nagyobb darabokra vágjuk. Amikor a répa már félig megpuhult, hozzákeverjük az almát és a gombát is. Meglocsoljuk a balzsamecettel, és lefedve még pároljuk, amíg meg nem puhul az alma is. Amikor már puha, levesszük a fóliát és még sütjük 10 percig.