2011. március 7.

Szegfűszeges brownie



A brownie-ban a legjobb az állaga, ami ugye a rengeteg zsiradéknak és cukornak köszönhető (miért mindig az a legfinomabb, amiben a legtöbb cukor és zsír van? nem ér...:) ), de azért próbálok kísérletezni szolidabb brownie receptekkel is. Ez most egy nagyon gyors verzió, szegfűszeggel. A kész süti tésztája nem annyira ragacsos, mint cukrosabb társaié, de omlós és a közepén azért még elég ragacsos ahhoz, hogy hű legyen a nevéhez.


Hozzávalók
  • 20 dkg liszt 
  • 20 dkg cukor
  • 4 kicsi, vagy 3 közepes tojás
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg 
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg feketecsoki
Kimérjük a cukrot, és egy tálban összekeverjük a tojással és a szegfűszeggel. A csokit gőz felett felolvasztjuk, és hozzákeverjük a tojásos keverékhez. A lisztet is kimérjük, összekeverjük a kakaóporral. Az egészet egyesítjük, ha túl sűrű, akkor nagyon kevés tejjel lehet higítani. Egy kivajazott tepsibe rakjuk, 175 fokon maximum 20 percig sütjük, de mindig ellenőrizzük, mert lehet, hogy 15 perc is elég lesz neki. 

Avokádó salsa

Avokádóból eddig szinte mindig guacamole-t csináltam, illetve csirkesalátát (receptje fent van a blogon, a régebbi bejegyzések között :) ), de most valami salsa szerű dolgot is ki akartam próbálni. Télen, amikor nincs igazán finom paradicsom, nagyon jó helyettesítője lehet a paradicsomos bruschettának! Az avokádó amúgy is egészséges, tele van telítetlen zsírsavakkal, nem mellesleg nagyon finom.

Hozzávalók 
  • 2 érett avokádó
  • 1 nagy paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj 
  • só és frissen őrölt bors
  • egy fél citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma összenyomva
Az avokádót és a paradicsomot felkockázzuk, és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Alaposan összekeverjük, ügyelve, hogy az avokádót ne nyomjuk szét, mert ha érett, nagyon krémes az állaga, és egy pillanat alatt szétmegy, itt pedig pont az a jó, ha nagyobb darabokban marad. Pirítósra halmozzuk, és megesszük :) Jót tesz neki egyébként, ha hagyjuk állni picit, hogy jobban összeérjenek az ízek. 

Házi sushi

Házilag sushi-t készíteni nem nehéz. Nem mondom, hogy olcsó dolog, de hat embernek elég alapanyagot lehet venni annyi pénzből, amennyit mondjuk a Wasabi étteremben fizetnél két emberért, amiben még csak az alapár van benne, italok nélkül. Mi lazacosat, uborkásat és avokádósat csináltunk :)