2011. február 19.

Tavasz torta

  
Ezzel a tortával kívánok drága Nővéremnek nagyon boldog 25. szülinapot! :)

2011. február 16.

Málnás szívsüti


A névnapomra kaptam a családtól egy szív alakú szilikon sütőformát és másnap egyből kipróbáltam. Így született meg a túrós szívmuffin vaníliapudinggal, és málnával :) Hadd ne mondjam, hogy egy nap alatt elfogyott az egész, másnapra egyetlen darab maradt. Azt hiszem ennek még lesz folytatása. Ja és az egész cukormentes volt, persze ezt el lehet hagyni, ha valakinek ez nem prioritás. (Azóta egyébként csináltam benne Valentin napi rózsaszín szív alakú pudingot is, szintén sikeres volt :) ) 


Hozzávalók 24 darabhoz
  • 25 dkg túró
  • édesítő vagy cukorból kb. 13 dkg
  • 1 citrom héja és egy fél citrom leve
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • kb. 2 deci tej
  • 2 tojás
A túrót a citromlével, a citromlével és  a tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk az édesítőt, és megkóstoljuk, hogy mennyire édes. Ha jó, akkor hozzáadjuk a két tojást, és azzal is simára keverjük. A lisztet kimérjük és hozzákeverjük a sütőport. Ha a tészta nedves része elég folyós (ezt a tejjel tudjuk szabályozni), akkor hozzáadjuk a lisztet és összekeverjük az egészet. Kétszerre tudjuk megsütni a 24 darabot, és ahhoz, hogy ne legyen az alja hepehupás, egyből nyomjuk le valamivel, amikor kivesszük a sütőből.

A krém egy sima vaníliapuding, én megfőztem egy egész csomaggal, de még a fele is sok lett volna, nem mintha gondot okozott volna egy kis extra vaníliapuding eltüntetése...:) A muffinok tetejére kenjük a pudingot, és ráültetjük a málnákat.

Narancsos csirkesült rozmaringgal


Sosem sütöttem még egyben csirkét, úgyhogy épp eljött az ideje :) Nem egy bonyolult dolog, csak a pácolásra és az ízesítésre kell odafigyelni, illetve hogy ne hagyjuk kiszáradni a csirkét. Köretként krumplipürét,  párolt ceruzababot, vörösboros hagymamártást, és Worchestershire-szószos gombát készítettem, az utóbbi kettő receptjét is le fogom írni.


Hozzávalók

A csirke
  • 1 egész csirke, zsigerelt
  • kb. 3 dkg vaj
  • 1 narancs 
  • 5 szál rozmaring 
  • só, bors 
  • egy kis víz
A csirkét megmossuk kívül belül, és betesszük a tálba, amiben megsütjük. A bőrét óvatosan meglazítjuk a mellen és a comboknál, és sót és borsot kenünk rá. A combokat és a mellet is a bőr alatt bekenjük vajjal, és mindenhova rakunk a rozmaringból. A narancsot negyedekre vágjuk, és elrendezzük a csirke körül, illetve egy darabot rakunk a hasüregbe is, egy kis rozmaringgal együtt. A csirke alá öntünk egy kevés vizet, majd lefedjük alufóliával és betesszük a sütőbe 180 fokra. Kilónként 35 percet kell számolni sütési időként, én összesen másfél óráig sütöttem a csirkét, ebből az utolsó fél órát a fólia nélkül, ami alatt szépen megpirult a bőre.