2010. július 29.

Brownie mentás sült barackkal


Felkutattam az internetet brownie receptek után, és a legtöbbjükben elég sok cukor és vaj szerepelt, ami egyértelműen kell ahhoz, hogy a brownienak meglegyen az a tipikus ropogós külseje és ragacsos belseje, de én azért szerettem volna egy kicsit könnyebb verziót sütni, ezért íme a saját brownie receptem, nem kifejezetten édes, de nagyon csokis és kakaós, a sült barackkal együtt nem sokáig tartott, amíg mind elfogyott.


Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 tojás
  • 10 dkg fekete csoki
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 dl olaj

A barackhoz:
  • annyi nektarin vagy őszibarack, amennyit szeretnénk
  • pár levél menta feldarabolva
  • egy citrom vagy lime héja és a leve
  • cukor

Elkészítés:

A cukrot a 3 tojással és az olajjal összekeverjük. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a kakaóport és a sütőport. A fekete csokit felvágjuk egész apró darabokra, és beleforgatjuk a lisztes keverékbe. Összekeverjük a nedves és a száraz összetevőket. Egy nem túl magas falú edényt kivajazunk, és mehet bele a tészta, egyenletesen elsimítva. 175 fokon kb. 15-20 percig kell sütni, nekem 15 percnél már nem ragadt a tűre semmi, azonnal kivettem, és így még a közepén ragacsos maradt.

A barackot megmossuk, félbevágjuk és kiszedjük a magját. Héjas felével lefelé egy tűzálló edénybe tesszük, ráreszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk a levét, és szórunk rá egy pici cukrot.  A mentaleveleket összetépkedjük és rászórjuk a barackra. Alufóliával lefedjük, és kb. 20 percre berakjuk a sütőbe, utána levesszük a fóliát és hagyjuk hogy egy kicsit karamellizálódjon. 

2010. július 21.

Thai currys csirkeleves


Ebben a melegben személy szerint a leves a maximum, amit főtt étel kategóriában kedvem van megenni. Egy hasonló levest ettem a minap egy étteremben, úgyhogy megpróbáltam házilag rekonstruálni az itthoni alapanyagokból. Elég sűrű, kiadós leves, pont jó, ha az ember mást már nem is akar enni.

Hozzávalók:
  • egy fél csirkemell felkockázva
  • három-négy levél kínai kel csíkokra vágva
  • 2-3 vékonyabb szál sárgarépa karikára vágva
  • egy marék gomba szeletekre vágva
  • egy kis marék spagetti tészta félbetörve
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 teáskanál keményítő
  • 1 szál tárkony
  • rozmaring ízlés szerint
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 teáskanál thai red curry
  • só, bors
Elkészítés:
A feldarabolt csirkét egy kis olajon fehéredésig pirítom, sózom és borsozom, lefedve megpárolom kb. 10 perc alatt, majd hagyom elfőni a vizét és egy kicsit megpirítom, hogy szép színe legyen. Egy tányérra kiszedem a megpirított csirke darabokat, az edényembe pedig beledobom a kínai kel csíkokat. Nem kell neki sok idő, hamar összeesik, egy picit pirítom és már dobom is hozzá a gomba szeleteket.
Amikor a gomba pici levet engedett, beledobom a karikára szeletelt sárgarépát, átkeverem, hozzáadom a fűszereket, a curryt, a kurkumát, a tárkonyt és a rozmaringot. Összekeverem, és kb. másfél liter vizet öntök hozzá, attól függően ki mennyire akarja sűrűre a levest. Lefedve addig főzöm, amíg a sárgarépa meg nem puhul. 

Eközben a tésztát külön megfőzöm egy kisebb edényben, és amikor a répa is megpuhult, hozzáadom a leves többi részéhez. 
A tejfölt a keményítővel és a levesből egy kis lével simára keverem, majd a levest leveszem a tűzről és hozzákeverem a habarást. Vissza a tűzre, kettőt rottyan és már kész is. 

Ha lett volna itthon szárzeller vagy babcsíra azt is biztosan rakok bele. A végén még egy kis friss rozmaringot is raktam hozzá, hogy felélénkítse az ízeket.