2009. május 28.

Diós-fetás töltött cukkini



Diós-fetás töltött cukkini

Hozzávalók 
  • cukkini 
  • darált dió 
  • feta sajt 
  • hagyma 
  • tejföl 
  • mexico grill fűszerkeverék 
  • sűrített paradicsom 
  • só, bors 
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • rozmaring 
A hagymát félbe, aztán karikákra vágom és felrakom puhulni a tűzre egy kis olajon (meg is kell sózni), amíg a cukkinit készítem elő. A megmosott cukkinikat hosszában félbevágom és karalábé vájóval kiszedem a közepét, csak annyira, hogy legyen hely a tölteléknek. A kiszedett részeket a hagyma után dobom ami addigra már elég puha lesz. Lefedem, hogy gyorsabban puhuljon meg, amikor pedig már majdnem jó, rászórom a fűszert és hozzákeverem a sűrített paradicsomot. Még egy kicsit hagyom, aztán elzárom alatta a gázt.
Veszek egy tűzálló tálat, az aljába simítom a paradicsomos cukkini keveréket.
A fetát a tejföllel kikeverem, a diót, bazsalikomot, kakukkfüvet és a rozmaringot hozzáadom. Rozmaringból kell a legkevesebb mert annak van a legerősebb íze. Kóstoljuk meg, ha nem elég sós akkor egy kis feta még mehet hozzá.
A krémet a fél cukkinik mélyedéseibe kenjük, nem kell nagyon sok, mert elég tömény. Ezek után rárakjuk a tálban pihenő paradicsomos ragura, és amikor az összes megvan, lefedjük fóliával. 180 fokon 15 perc kb. elég neki hogy megpuhuljon, de villával ha megszurkáljuk akkor kiderül hogy mennyire puha.

2009. május 22.

Magokba burkolt pulykamell



Hozzávalók
  • pulykamell szeletek 
  • kukorica liszt
  • rendes liszt 
  • egy marék dió összedarálva
  • napraforgómag 
  • szezámmag (fekete vagy rendes) 
  • mandulaforgács 
  • tojás /
  • sült csirke fűszersó 
A pulykamell szeleteket megszórjuk sült csirke fűszersóval, így sózni sem kell, mert elég sós lesz. A tojásokat felütjük, és összekeverjük.
A rendes lisztet összekeverjük a dióval, és a magokkal, a mandulával, és rakunk ehhez is egy kis fűszersót, hogy szép színt adjon a panírnak és ne legyen ízetlen.
A húst először a sima kukoricalisztbe forgatom, aztán mehet a tojásba és utoljára a magos-lisztes keverékbe. Kevés olajon elkezdem sütni, lassan, hogy átsüljön a hús. Amikor szépen megpirult mindkét oldalon, kiveszem és egy papírra rakom ami felszívja a felesleges olajat.

2009. május 19.

Brokkolifelfújt




Hozzávalók
  • brokkoli (mélyhűtött vagy friss) 
  • 3 tojás
  • 2 kisebb fej hagyma 
  • füstölt sajt
  • olíva olaj
  • só, bors 
  • szerecsendió 

A sütőt 180 fokra előre felmelegítjük. A brokkolit gőzben megpároljuk. Amíg ez történik a hagymát apróra felvágjuk és kevés olíva olajon megpároljuk, egy kicsit rá is lehet pirítani. Amikor kész akkor egy tálba átrakjuk, ami elég nagy ahhoz, hogy majd ebben keverjük össze az egész krémet. Jöhet hozzá a brokkoli, és villával nagyjából összenyomkodom, és összekeverem. Reszeljük bele a füstölt sajtot. Én raktam bele két röhögőtehenes kockasajtot is, mert nem volt itthon sajtkrém. Sózzuk, borsozzuk és egy kis szerecsendió is jöhet bele. Az egészet merülő mixerrel összepépesítem, hogy ne maradjanak benne nagy darabok. Kóstoljuk meg, és kicsit erősebbre fűszerezzük a kelleténél mert ha a tojás belemegy, az elhígítja az ízét.
Válasszuk szét a 3 tojást, a sárgája mehet egyből a krémbe, keverjük össze. A fehérjéket felverjük keményre, és hozzákeverjük a krémhez.
A felfújtas formákat érdemes kivajazni, bár én elfelejtettem és simán kijött belőle, a tetején egy kicsit odaragadt, de nem vészesen. Belerakjuk a brokkolis krémet, ne tegyük teljesen tele mert akkor kifordul a szélein sülés közben, ahogy emelkedik. Kb. 20 percet volt bent, vízfürdőben (a tepsibe amibe a formákat raktam ment kb két ujjnyi víz is) , de tűpróba alapján meg lehet mondani, hogy mikor van kész. Félidőnél átraktam a légkeverésről alsó sütésre, hogy ne égjen meg a teteje és alulról kapja a hőt, ettől még jobban megemelkedtek :)

Padlizsán, mint előétel



Tegnap Ainsley Hariott a görög tengerparton valami hasonlót sütögetett, és hát tengerpart híján nekünk csak az általam készített verzió jutott... Azért nem panaszkodtunk :)

Hozzávalók
  • érett padlizsán 
  • paradicsom 
  • füstölt sajt 
  • friss bazsalikomlevél 
  • fokhagyma 
  • olívaolaj
  • só, bors
  • fogpiszkáló
A padlizsánt úgy szeleteljük fel hosszában, mintha kenyeret vágnánk. Nem kellenek túl vastag szeletek, de nagyon vékony se legyen, mert akkor elszakad amikor fel kell tekerni. A szeleteket egy serpenyőben elkezdjük sütni, alacsony lángon, hogy ne égjen meg, csak megpuhuljon. Lehet alá rakni olíva olajat de vigyázni kell a padlizsánnal mert mindent beszív pillanatok alatt, amúgy meg olaj nélkül is megpuhul ha elég alacsony lángon tartjuk.A fokhagymát felszeleteljük, és egy pici olajon megpirítjuk. Ha ez megvan, akkor megvárjuk amíg az egész kicsit kihűl. A padlizsán szeletet lefektetjük, a közepére rakunk egy szelet paradicsomot, arra jöhet egy vékony szelet füstölt sajt, fokhagyma, és a bazsalikom. A padlizsán széleit ráhajtjuk, és az egészet megtűzzük egy fogpiszkálóval, hogy ne essen szét. A sütőben grill módban 180 fokon kb. 5-10 perc alatt megolvad a sajt, ennyi a paradicsomnak is elég, hogy jó puha legyen. Langyosan és hidegen is nagyon jó, főleg egy kis citromlével. Érdemes megsózni a padlizsánt sütéskor, de utólag is lehet, ha esetleg sótlan lesz.
( Az eredeti receptben feta sajt van, de az nem volt itthon.)